Anul acesta, prețul petrolului va crește cu aproape 55% față de anul precedent, iar gazul – cu 147%

Luptele din Ucraina au avut un impact negativ asupra creșterii economice globale. Potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional, prezentate marți, anul acesta va fi cu 0,8% mai puțin decât se aștepta. Acest lucru va afecta în mod deosebit cele mai sărace țări și ar putea anula redresarea economică post-pandemie.

Pierre-Olivier Gourins, economist-șef la FMI)

„Ne-am revizuit în scădere prognoza de creștere economică globală din ianuarie la 3,6% atât pentru anul acesta, cât și pentru anul viitor. Aceasta este o consecință directă a războiului din Ucraina și a sancțiunilor împotriva Rusiei, ambele țări fiind proiectate să se confrunte cu o scădere bruscă”.

Sancțiunile dure impuse de țările occidentale împotriva Moscovei au dus la o creștere bruscă a prețului hidrocarburilor. Potrivit raportului FMI, anul acesta, prețul petrolului va crește cu aproape 55% față de anul precedent, iar gazul – cu 147%.

Raportul observă, de asemenea, lipsurile așteptate și creșterea prețurilor la alimente, care vor afecta, de asemenea, cel mai puternic țările în curs de dezvoltare.

Comments (0)
Add Comment