Anul acesta, prețul petrolului va crește cu aproape 55% față de anul precedent, iar gazul – cu 147%

Luptele din Ucraina au avut un impact negativ asupra creșterii economice globale. Potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional, prezentate marți, anul acesta va fi cu 0,8% mai puțin decât se aștepta. Acest lucru va afecta în mod deosebit cele mai sărace țări și ar putea anula redresarea economică post-pandemie.

Pierre-Olivier Gourins, economist-șef la FMI)

„Ne-am revizuit în scădere prognoza de creștere economică globală din ianuarie la 3,6% atât pentru anul acesta, cât și pentru anul viitor. Aceasta este o consecință directă a războiului din Ucraina și a sancțiunilor împotriva Rusiei, ambele țări fiind proiectate să se confrunte cu o scădere bruscă”.

Sancțiunile dure impuse de țările occidentale împotriva Moscovei au dus la o creștere bruscă a prețului hidrocarburilor. Potrivit raportului FMI, anul acesta, prețul petrolului va crește cu aproape 55% față de anul precedent, iar gazul – cu 147%.

Raportul observă, de asemenea, lipsurile așteptate și creșterea prețurilor la alimente, care vor afecta, de asemenea, cel mai puternic țările în curs de dezvoltare.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata