Gavrilița, despre scumpirile din ultima vreme: „Întrebați BNM-ul”

Prim-ministrul Natalia Gavrilița susține că scumpirile din ultima vreme nu au afectat doar Moldova, ci și alte țări, întrucât trecem printr-o criză internațională. Fostul premier Chicu spune că astfel de declarații sunt iresponsabile, întrucât, în alte țări, rata dobânzii este menținută la cota „zero”, în timp ce „ai noștri” au ridicat-o la 8,5%.

Șefa Executivului este de părere că întrebările la acest subiect ar trebui adresate guvernatorului Băncii Naționale, Octavian Armașu, deoarece aceasta este instituția responsabilă de reglementarea inflației.

(Natalia Gavrilița, prim-ministru)

„Aceasta este o întrebare foarte bună pentru Banca Națională. Nu știu dacă l-ați invitat pe domnul guvernator Armașu. Reamintesc că unicul obiectiv al BNM este managementul inflației sau creșterii prețurilor. Aș sugera să orientăm această întrebare pentru BNM. Ce s-a făcut în ultimele 5 luni ca să stăvilim această inflație? Este o criză internațională, noi suntem o țară destul de mică, cu o piață mică și debalansată, pentru că avem mai multe importuri decât exporturi”

În pofida declarației făcute, Gavrilița afirmă că nu încearcă să pună presiuni pe Banca Națională.

(Natalia Gavrilița, prim-ministru)

„Întrebarea este: care sunt politicile care trebuie implementate pentru a menține controlul asupra inflației? Vreau să subliniez că nu este o presiune pe BNM sau o încercare de a influența deciziile. BNM este într-adevăr o instituție independentă, dar este principalul regulator care răspunde de nivelul inflației. Și instrumentele economice pentru menținerea unui nivel rațional”.

Conform unei analize publicate recent, rata inflației în Moldova a ajuns în ianuarie la aproape 17%, depășind estimările experților economici. Alături de Turcia, țara noastră înregistrează cel mai mare nivel al inflației printre țările europene.

Comments (0)
Add Comment