Gavrilița, despre scumpirile din ultima vreme: „Întrebați BNM-ul”

Prim-ministrul Natalia Gavrilița susține că scumpirile din ultima vreme nu au afectat doar Moldova, ci și alte țări, întrucât trecem printr-o criză internațională. Fostul premier Chicu spune că astfel de declarații sunt iresponsabile, întrucât, în alte țări, rata dobânzii este menținută la cota „zero”, în timp ce „ai noștri” au ridicat-o la 8,5%.

Șefa Executivului este de părere că întrebările la acest subiect ar trebui adresate guvernatorului Băncii Naționale, Octavian Armașu, deoarece aceasta este instituția responsabilă de reglementarea inflației.

(Natalia Gavrilița, prim-ministru)

„Aceasta este o întrebare foarte bună pentru Banca Națională. Nu știu dacă l-ați invitat pe domnul guvernator Armașu. Reamintesc că unicul obiectiv al BNM este managementul inflației sau creșterii prețurilor. Aș sugera să orientăm această întrebare pentru BNM. Ce s-a făcut în ultimele 5 luni ca să stăvilim această inflație? Este o criză internațională, noi suntem o țară destul de mică, cu o piață mică și debalansată, pentru că avem mai multe importuri decât exporturi”

În pofida declarației făcute, Gavrilița afirmă că nu încearcă să pună presiuni pe Banca Națională.

(Natalia Gavrilița, prim-ministru)

„Întrebarea este: care sunt politicile care trebuie implementate pentru a menține controlul asupra inflației? Vreau să subliniez că nu este o presiune pe BNM sau o încercare de a influența deciziile. BNM este într-adevăr o instituție independentă, dar este principalul regulator care răspunde de nivelul inflației. Și instrumentele economice pentru menținerea unui nivel rațional”.

Conform unei analize publicate recent, rata inflației în Moldova a ajuns în ianuarie la aproape 17%, depășind estimările experților economici. Alături de Turcia, țara noastră înregistrează cel mai mare nivel al inflației printre țările europene.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata