Lavrov: „Occidentul caută să escaladeze războiul din Ucraina şi caută să-şi facă rost de probleme”

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a sugerat, în timpul unei ședințe de informare la Moscova, că Occidentul „o caută cu lumânarea” în ceea ce războiul Rusiei în Ucraina și armele care ar putea fi furnizate și utilizate de Ucraina.

Serghei Lavrov, care este ministrul de externe al lui Putin de peste 20 de ani, a declarat marţi că Occidentul caută să escaladeze războiul din Ucraina şi „caută să-şi facă rost de probleme”, dacă va lua în considerare cererile Ucrainei de a slăbi restricţiile privind utilizarea armelor furnizate din străinătate.

De la invadarea Ucrainei în 2022, Putin a avertizat în repetate rânduri cu privire la riscul unui război mult mai amplu, care ar implica cele mai mari puteri nucleare ale lumii, deşi a declarat că Rusia nu doreşte un conflict cu alianţa NATO condusă de SUA.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Acesta este șantaj. Aceasta este o încercare de a pretinde că Occidentul dorește să evite escaladarea excesivă, dar în realitate este o înșelătorie. Occidentul nu vrea să evite escaladarea. Occidentul, așa cum se spune, o cere”.

Şeful diplomaţiei ruse a menţionat în context că, în present, Rusia îşi „clarifică” doctrina nucleară.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe: „Avem propria noastră doctrină, inclusiv doctrina utilizării armelor nucleare, care, apropo, este acum clarificată și pe care oficialii americani o cunosc foarte bine. Dar acest lucru este pur și simplu freudian, știți, al treilea război mondial este rău pentru că nu vrem ca Europa să sufere. Aici este întreaga mentalitate americană a stăpânului, care stă de cealaltă parte, convins de siguranța sa și convins că pentru el se va face munca murdară și vor muri, nu numai ucraineni, ci acum și europeni, după cum se dovedește.”

Doctrina nucleară a Rusiei datând din 2020 stabileşte situaţiile în care preşedintele său ar lua în considerare utilizarea unei arme nucleare: în general, ca răspuns la un atac cu arme nucleare sau alte arme de distrugere în masă sau arme convenţionale, „atunci când însăşi existenţa statului este pusă în pericol”.

 

RusiaSerghei LavrovUcraina
Comments (0)
Add Comment