Legile cu privire la farmaciile mobile, adoptate în decembrie de PSRM și Șor, declarate neconstituționale

CC a venit cu o hotărâre prinvind sesizările prin care mai mulți parlamentari au contestat legile care reglementează activitatea farmaceutică, votate de PSRM – ȘOR în ședință nocturnă din 16 decembrie, 2020. Astfel, Înalta Curte a admis sesizarea depusă de mai mulți deputați PAS, PD și PPDA și a declarat legile neconstituționale.

Mai exact, este vorba de farmaciile mobile, livrarea medicamentelor la domiciliu, instituirea unui catalog de prețuri la medicamentele compensate, modificarea metodologiei de calculare a prețurilor, prescrierea electronică a medicamentelor, precum și instituirea obligației de serviciu pentru farmacii.

Hotărârea este definitivă, nu poate fi depusă niciunei căi de atac și intră în vigoare în ziua publicării în Monitorul Oficial.

Amintim, pe 16 decembrie, Parlamentul a votat în lectură finală un proiect ce permitea activitatea farmaciilor mobile în localitățile din țară. Pentru susținerea inițiativei au votat 54 de deputați. Voturile au venit din partea membrilor fracțiunilor parlamentare PSRM, PP Șor și Pentru Moldova. Documentul a fost votat în pofida avizului negativ al Executivului și a faptului că specialiștii din sănătate au semnalat mai multe riscuri care ar putea apărea odată cu comercializarea medicamentelor în unitățile mobile.

 

Comments (0)
Add Comment