Viața în Ucraina este un iad viu după mai mult de 500 de zile de la începutul unei invazii ruse pe scară largă”. Aceste cuvinte au fost spuse la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU de către secretarul general adjunct pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, menționând că întregul teritoriu al țării este bombardat și pur și simplu nu mai sunt locuri sigure în Ucraina.
Reprezentantul organizației a prezentat și date de la Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului cu privire la moartea a 9.287 de civili de la începutul războiului. Sunt doar cazuri documentate, numărul real al victimelor fiind mult mai mare.
ONU a documentat încălcări îngrozitoare ale drepturilor omului, inclusiv privarea arbitrară de viață, detenție arbitrară și răpiri violente, tortură și rele tratamente și violență sexuală în condiții de război. Comentând ieșirea Rusiei și acordul cu cereale, DiCarlo l-a citat din nou pe António Guterres, care a numit decizia Moscovei „o lovitură pentru cei mai nevoiași din lume”.
(Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la ONU)
„Astăzi, Rusia, într-un alt act de brutalitate, și-a suspendat participarea la Inițiativa privind cerealele Mării Negre. Acest acord a asigurat stabilitate pe piețele mondiale și a scăzut prețurile alimentelor pentru toată lumea.
Purtătorul de cuvânt al Rusiei, Dmitri Polyansky, a acuzat din nou Kievul că a comis „atacuri teroriste” – așa a descris Kremlinul a doua distrugere a podului Crimeea într-un an. De asemenea, el a sfătuit UE să „cumpere cereale ucrainene ieftine și de calitate scăzută”, să le exporte prin coridoare terestre și să le trimită în țările sărace.
(Dmitri Polyansky, adjunctul Ambasadorului rus la ONU)
„Federația Rusă va fi pregătită să ia în considerare reînnoirea acordului numai după primirea unor rezultate concrete, și nu a promisiunilor și asigurărilor din partea capitalelor occidentale”.
Ucraina și Rusia sunt cei mai mari exportatori de cereale și alte produse alimentare, iar orice întrerupere a aprovizionării din aceste țări ar putea duce la creșterea prețurilor la alimente la nivel global.
Potrivit Reuters, aprovizionarea continuă cu cereale ucrainene prin Bosfor va depinde de poziția asigurătorilor. „Întrebarea cheie este dacă Rusia va mina zona, ceea ce va duce efectiv la încetarea oricărui tip de acoperire de asigurare”, a spus una dintre sursele agenției. Pe parcursul anului, în cadrul acordului de cereale, 33 de milioane de tone de produse agricole au intrat pe piețele mondiale.