Radu Marian: Ungaria s-a transformat în agentul de influență al Rusiei în UE

În schimbul gazului mai ieftin, Ungaria s-ar fi transformat în agentul de influență al Rusiei în UE și ar bloca foarte multe decizii în interiorul acesteia. De acest fapt se arată convins Radu Marian, deputat al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care a ținut să-și prezinte opinia pe Facebook la subiectul privind negocierea cu Moscova a unui preț mai mic la gaz.

Potrivit lui, prețul la gaz din contractul încheiat de R. Moldova și Rusia ar depinde de prețul de piață, „care a fost crescut artificial extrem de tare în ultimul an, inclusiv din cauza șantajului Rusiei pe piața europeană.”

„”De ce conducerea statului nu merge la Moscova ca să negocieze un preț mai mic la gaz?” Este o întrebare pe care o primim de la mai mulți cetățeni care încă sunt influențați de propaganda rusească. Răspundem: Moldova are un contract negociat încă anul trecut cu Gazprom care ne oferă un preț de achiziție pentru sezonul rece de aproape 2 ori mai mic decât cel de pe piață (inclusiv din acest motiv rușii limitează livrările, pentru că nu vor să ne dea mai ieftin).”, a scris Radu Marian.

În context, acesta menționează că în schimbul gazului mai ieftin, partea rusă ar vrea ca R. Moldova să renunțe la drumul spre Europa și „la o viață mai bună pentru oameni, să susținem războiul început de Rusia în Ucraina.” 

„Însă este important să înțelegem că Kremlinul nu vrea să negocieze prețul la gaz, el vrea să negocieze prețul țării noastre(…) Noi nu vom vinde țara pentru gaz mai ieftin. Noi vrem să fim liberi să ne decidem calea. Iar calea noastră este în Uniunea Europeană. Rudele noastre, copiii noștri lucrează în UE. Știm cum e acolo – știm că acolo viața omului contează, munca omului este bine plătită, opinia omului este respectată. Aceste lucruri nu se întâmplă în Federația Rusă. Iar noi ținem la cetățenii noștri și vrem ca ei să trăiască așa cum e în țările civilizate și dezvoltate ale UE. Unii oferă exemplele Ungariei sau Serbiei – două țări din UE cu putere de decizie și influență în UE. Noi încă nu suntem în UE. Ceea ce nu spun ei este că Ungaria, în schimbul gazului mai ieftin, s-a transformat în agentul de influență al Rusiei în UE și blochează foarte multe decizii în interiorul acesteia. Din această cauză, Ungaria riscă să piardă 7.5 miliarde de euro din fonduri europene. Iar Serbia primește gaz mai ieftin în schimbul pierderii independenței, de ex. vinderii întregului sistem de transport la gaz către ruși. Ne aflăm într-un moment de cotitură în istoria țării noastre. Am încrederea că în cel mai scurt timp ne vom rupe definitiv de șantajul energetic al Rusiei.”, a adăugat Radu Marian.

Gaze naturalePASRadu MarianRusiaUngaria
Comments (0)
Add Comment