Ana Revenco, către polițiștii comunitari: „Dacă nu vă faceți treaba, vă rog să părăsiți locurile de muncă”

Ministrul Afacerilor Interne a audiat raportul sumar de activitate al Inspectoratului Național de Securitate Publică (INSP) al IGP pentru 6 luni ale anului 2022.

Datorită activității poliției din comunitate, în această jumătate de an nu s-au întâmplat incidente majore. Angajații INSP și ai sectoarelor de poliție din țară sunt cei, care au fost de veghe la ordinea publică. Activitatea lor a fost orientată spre prevenirea delictelor și constatarea contravențiilor în mediul social, pe drumuri sau în ogrăzi, în zone aglomerate sau în mediul individual. În acest amplu proces, au fost înregistrate acțiuni rezultative și măsurabile, sumarul cărora îl prezentăm în continuare:

• Polițiștii responsabili de ordinea publică au securizat 9268 de întruniri, ce s-au desfășurat fără incidente, în care au participat circa 2 milioane de oameni. Un context de solicitare sporită, în special în perioada post-pandemie, când numărul evenimentelor publice s-a triplat față de anul precedent;

• Poliția a consolidat comunități mai sigure în localitățile rurale din țară. Prin fortificarea cooperării la nivel local, abilitării membrilor autorităților locale și ai comunității în identificarea și rezolvarea de probleme de interes public, a fost organizată funcționarea a 284 de consilii de siguranță comunitară în peste 280 de sate. În cadrul consiliilor, prind sondaje de opinie, au fost identificate 472 de probleme corelate de ordinea publică, viața privată, drumuri publice, consum de substanțe sau dreptul de posesie, fiind inițiate procese de rezolvare a acestora. În această jumătate de an au fost deja rezolvate o treime din problemele notificate, procesele de soluționare continuând;

• Au fost securizați peste 400 de copii ce se aflau în situații de abandon de domiciliu, risc de victimizare sau comitere a delictelor. Poliția responsabilă de ordinea publică a expediat 654 de sesizări către administrația publică locală, autoritatea tutelară și Direcția pentru protecția drepturilor copilului, asigurându-le copiilor protecție și excluderea din zona de pericol;

• Pentru a descuraja violența în familie și a-i reduce manifestările, de către polițiști au fost eliberate 2873 de ordine de restricție de urgență. Prin aplicarea ordinelor de restricție, Poliția a securizat peste 2800 de victime directe ale violenței și peste 3000 de copii, victime colaterale ale fenomenului;

• Au fost excluse din spațiul public persoanele iresponsabile ce aveau acces la arme. În țara noastră, în luna iunie 2022, erau înregistrate 61436 de persoane în calitate de posesori de arme, cu acte în regulă, ce dețin în posesie 75159 de arme letale și non-letale. Pentru verificarea condițiilor de păstrare, port și folosire a armelor din circuitul civil, Poliția a efectuat peste 62000 de controale la domiciliu a posesorilor și, în rezultatul încălcărilor depistate, a înaintat 702 proceduri de retragere a dreptului special, temporar sau definitiv, posesorilor iresponsabili. Tot la acest compartiment, de către polițiștii specializați în controlul circuitului armelor civile, a fost favorizată depistarea a 33 de infracțiuni comise cu folosirea armelor și a 64 de incidente cu arme;

• Pe parcursul acestei jumătăți de an, în contextul când comunicarea nu mai dădea rezultate iar deranjul public al delictelor era vădit, de către angajații Poliției orientați la menținerea ordinii publice, au fost constatate 329 747 de contravenții. Din acest număr, 212 046 de contravenții sunt din domeniul circulației rutiere, prin aceste procese, polițiștii de patrulare reducând din riscurile de accidente rutiere. Concomitent, din acest conglomerat de constatări, de către sectoarele de poliție din subdiviziunile teritoriale ale IGP, au fost întocmite 65397 de procese-verbale cu privire la contravenții, 70% din procese doar pe teritoriul mun. Chișinău, zona cu cea mai mare aglomerație socială din toată țara, care este și cea mai solicitantă pentru toate serviciile MAI.

Prin efortul echipelor de polițiști comunitari, în conlucrare cu Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), a fost inițiat procesul instruire a reprezentanților APL pentru a prelua atribuții de constatare contravențională de la Poliție și activizarea gărzilor populare. La subiect, ministrul a îndemnat polițiștii să abiliteze și să susțină administrațiile publice locale în securizarea satelor, prin intermediul consiliilor de siguranță comunitară.

„Activitatea polițienească comunitară este conceptul cheie ce definește succesul activității de prevenire și menținere a ordinii publice. Modul în care veți coopera la nivel local și regional cu administrația publică locală, liderii de opinie și reprezentanții societății civile, va servi drept un indicator de apreciere a performanțelor dvs. de viitor”, a menționat Ana Revenco.

În prezent, din cauza războiului din statul vecin, stabilitatea ordinii publice din Republica Moldova este supusă unor provocări, unele relativ noi în țara noastră, precum este fluxul masiv de refugiați. Totuși, prin mobilizarea ofițerilor și subofițerilor responsabili de ordinea publică și patrulare, pe bază de cooperare extinsă la nivel local, s-a reușit a securiza toți cetățenii noi veniți în țara noastră.

„Perioada dificilă generată de războiul din țara vecină și numărul mare de cetățeni străini pe care voi ați reușit să-i securizați în măsură de ordine publică și să gestionați o diversitate culturală și comportamentală imensă, a fost o testare pentru capacitățile voastre de comunicare și abilitățile în prevenirea delictelor. Vă mulțumesc, domnilor ofițeri și subofițeri dedicați comunităților sigure. Știu că nu e ușor, chiar voi astăzi mi-ați solicitat suport în protecția profesională, iar misiunea noastră la MAI este să vă oferim suport. Din 20 iulie curent, avem în vigoare modificări recente la CC la articolele legate de ultragiere și nesubordonare. Dar să știți, odată cu protecția vine și responsabilitatea mai mare. Până la final de an, vom suplini numărul camerelor de supraveghere a traseelor, care vin în suportul patrulării. Alt suport va veni în dotarea cu camere de corp a angajaților din prima linie, pentru protecția voastră și a cetățenilor deopotrivă”, a subliniat ministrul.

Un alt subiect important, subliniat de ministru, a fost corelat integrității polițiștilor de patrulare. Există semnale de risc, sunt înregistrate și cauze penale prin care se exclud focarele din sistem. Fiecare angajat are șansa de a demonstra că are interesul public mai presus de toate sau va simți consecințele intervențiilor radicale. Doar prin corectitudine și muncă în interesul cetățeanului, pot fi reduse zvonurile ce propagă anxietate în mediul social și sporește încrederea în Poliție.

„Voi sunteți fața Ministerului Afacerilor Interne într-o măsură mai mare, decât orice altă structură a MAI. Pe voi vă văd cetățenii în fiecare zi. Vreau să vă cunosc plasați mult mai sus la nivelul încrederii publice. Puteți fi mai buni, dar e nevoie de efort și dedicație. Provocările în țară se țin lanț, dacă nu facem echipă cu abordare proactivă, o să ne taxeze comunitatea. Sunteți ofițeri, vă cunoașteți atribuțiile și modul în care acestea trebuie executate. Dacă gafele în interacțiunea dvs. socială sau incidentele de integritate ajung la cunoștința conducerii, la etapa primară vă rog să părăsiți locurile de muncă și să nu distrugeți efortul celor, care cred în procesele de securizare comunitară, ulterior, în perioada următoare, fără rugăminți, o să acționăm prin serviciile speciale. Dacă admiteți pătarea integrității și scurgeri de informații, deveniți voi vulnerabili în primul rând. Dacă ministrul vine și pleacă prin mandat determinat, voi aveți cariere de zeci de ani, iar prin acțiuni de influență necorespunzătoare vă automutilați viitorul”, a conchis ministrul la final de ședință.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata