Analist politic: „Oamenii nu văd lupta împotriva corupției la un nivel ca atare”

Partidul de guvernământ, PAS, și președintele Maia Sandu, se află într-o cădere liberă, potrivit unui sondaj prezentat astăzi la București de către CBS Research, la comanda ISPRI România și IDIS Viitorul de la Chișinău.

Cercetarea arată că, din numărul celor deciși pentru cine ar vota în cazul alegerilor parlamentare, pentru BCS și-ar da votul 40%, urmat de PAS, cu 36%, și Partidul Șor cu 12.9%. Cetățenii din diaspora nu au fost cuprinși în sondaj. La ultimele alegeri, moldovenii de peste hotare au votat masiv pentru Partidul Acțiune și Solidaritate.

Maia Sandu a căzut și la nivelul încrederii populației, unde a fost depășită de primarul Ion Ceban și Igor Dodon, președintele de onoare al PSRM. Șeful statului a pierdut 10 puncte procentuale din încrederea cetățenilor, coborând la 17% din iunie, 2021, când avea peste 27%.

Dan Dungaciuc, analist politic român, sociolog

„Căderea încrederii în guvern a avut loc mai repede decât ne așteptam. Electoratul este dezamăgit. Acest lucru este cauzat și de nehotărârea politicienilor în negocierile cu Gazprom. Și cu pedalarea temei luptei împotriva corupției, care îi îngrijorează acum pe cetățeni. În plus, oamenii nu văd lupta împotriva corupției la un nivel ca atare”.

Sondajul a fost realizat de compania CBS Research la comanda IDIS Viitorul și Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale din România. Studiul a fost realizat în perioada 25 ianuarie – 5 februarie, pe un eșantion de 1134 persoane, cu o marjă de eroare de 3 la sută.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata