Analist: „Rusia nu este și nu vrea să manifeste bunăvoință. Promotorii intereselor rusești, PSRM, Igor Dodon, inclusiv Renato Usatîi, au devenit irelevanți în urma ultimelor scrutine electorale”

Problema aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova devine tot mai incertă. Tot mai mulți scriu postări și comentarii la acest subiect. Într-o postare pe Facebook, analistul Dionis Cenușa a scris despre disponibilitatea sau, mai degrabă, indisponibilitatea Rusiei de a negocia și de a propune un contract favorabil țării noastre.

„Rusia nu este și nu vrea să manifeste bunăvoință. Motive sunt câte vrei, dar principalul este că promotorii intereselor rusești (PSRM, Igor Dodon etc., inclusiv Renato Usatîi) au devenit irelevanți în urma ultimelor scrutine electoarele. E logic din perspectiva Moscovei, nu zic în niciun caz că e bine sau corect, că folosește gazele naturale pentru a pune presiune și a testa limitele guvernării, care are simpatii geopolitice contrare.

– Gazprom este o companie de stat, care mereu a avut o agendă politică (mai ales din 2000 încoace – regimul lui Putin). De aceea, tot ce face acestă companie este și va fi cu conotații (geo)politice. Ucraina a simțit acest lucru din 2009 încoace, chiar și după ce s-a separat din punctul de vedere a importului de gaz rusesc în ultimii 6 ani. În spațiul post-sovietic, relațiile dintre Gazprom și state se bazează sau pe confruntare sau pe subordonare. Chiar și cel mai pro-rus lider în regiune Lukașenko s-a contrazis în varii ocazii cu Gazpromul. Deci, Moldova nu se poate aștepta la relații romantice cu Gazprom (nici Igor Dodon nu le-a avut).

– Diversificarea surselor de livrare gaze este o modalitate corectă, pe care eu personal cu colegii din România am promovat-o pentru Moldova înainte și după 2018 (de când mă aflu în Germania, unde îmi fac studiile doctorale). Dar chiar dacă guvernarea lucrează asupra diversificării, aceasta nu a renunțat la ideea negocierilor pe gaze cu Rusia. Raționamentul este comercial și politic, dar numai dacă formula prețului negociată în final este avantajoasă și condițiile conexe nu prevăd concesii pe domeniul liberalizării pieței energetice.

Acum, guvernarea are o misiune complicată, pe care nu a avut-o nicio conducere în trecut. Sunt câteva crize pe care guvernarea trebuie să le gestioneze concomitent”, a scris Cenușa.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata