Andrei Spînu: Am reușit să scap R. Moldova de influența Federației Ruse în sectorul energetic

Fostul ministru al Infrastructurii, Andrei Spînu spune că, în ciuda tuturor acuzațiilor care i se aduc, el se simte responsabil doar pentru scăparea Moldovei de influența Rusiei pe domeniul energetic. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, unde acesta a mai adăugat că, datorită acțiunilor întreprinse de Guvernul Gavrilița, țara a trecut cu bine prin două cele mai complicate sezoane reci.

„Eu mă simt responsabil de două lucruri, că am scăpat țara de influența Federației Ruse în sectorul energetic și o spun cu toată încrederea: „Moldova nu mai este dependentă sau nu poate fi șantajată în halul în care a fost șantajată de Federație Rusă până la Guvernul din care am făcut parte. Deci, acest lucru este clar și recunoscut de toată lumea”, a menționat Andrei Spînu.

Întrebat însă ce facem cu tarifele la gazele naturale, care rămân în continuare foarte mari, ex-vicepremierul a dat asigurări că costul va scădea, fără a preciza și când anume.

„Din punctul meu de vedere, eu doar presupun, dar este corect ca Ministerul Energiei să spună, se vor achiziționa noi cantități de gaz la prețuri mai mici și când se va face o medie, prețul gazului care va fi stocat și vândut către Moldovagaz va fi mult mai mic decât cel din prezent”, a mai spus fostul ministru.

Andrei Spînu este al doilea oficial care promite în această săptămână că costul gazelor naturale va scădea în Moldova, după prim-ministrul țării, Dorin Recean. Cel din urmă a declarat că acest lucru se va întâmpla până la începutul noului sezon rece.

În prezent, consumatorii achită un tarif de 29,27 de lei pentru un metru cub de gaz, chiar dacă în luna mai, Moldovagaz va plăti pentru gazul cumpărat de la Gazprom 660 de dolari pentru o mie de m3, cu aproximativ 350 de dolari mai puțin decât în martie curent.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata