Andrei Spînu, pentru presa din România: Nu excludem să DECONECTĂM oraşe sau sate în totalitate de la energia electrică
Republica Moldova ar trece acum prin cea mai profundă criză energetică de la obţinerea independenţei, în 1991, declară vicepremierul moldovean Andrei Spînu, într-un interviu acordat marţi pentru Agerpres. Potrivit acestuia, actualul deficit de energie este atât de mare încât autorităţile iau în calcul şi cele mai negre scenarii, printre care şi deconectarea totală a unor localităţi.
„Cred că nu voi exagera dacă voi spune că e cea mai profundă criză energetică prin care trece ţara noastră de la independenţă. Ţinând cont că, în acest moment, în special după atacurile Federaţiei Ruse în Ucraina, pe lângă livrările de gaz care sunt incerte, vom avea probleme sau deja avem probleme şi cu livrările de energie electrică(…) Soluţiile pe termen scurt, din păcate, în domeniul energetic sunt mai puţine. Personal, regret că Moldova nu a întreprins paşi mai curajoşi, în trecut, să-şi diversifice partenerii în domeniul energetic.”, a declarat Andrei Spînu.
Vicepremierul a adăugat că sunt elemente ale acestui război care nu este pe teritoriul Republicii Moldova, „dar care într-un fel este prin anumite acţiuni hibride şi noi considerăm că această situaţie din domeniul energetic poate fi catalogată ca o acţiune hibridă la adresa Republicii Moldova, evident că în acest context lucrurile ar putea să se complice şi mai mult.”
De asemenea, acesta se arată convins că Republica Moldova ar avea o şansă unică, acum, să devină independentă energetic de concernul rus „Gazprom”.
„Nu vreau să exagerez, dar cred că România are o şansă unică acum să ne ajute să facem acest pas. Pentru Moldova, un contract pe termen lung atât pe gaz, cât şi capacităţi mai mari de energie electrică ar însemna o salvare, nu pentru mine, dar pentru toate generaţiile viitoare din ţara noastră.”, a mai relatat Spînu pentru presa română.
În context, Andrei Spînu a ținut să declare că autoritățile iau în calcul toate scenariile, printre care și deconectări în lanţ, inclusiv deconectarea oraşelor sau satelor în totalitate de la energia electrică în anumite ore pentru a reduce consumul.
„Toată lumea ar putea fi afectată, atât operatorii industriali, cât şi cetăţenii, dar, repet, este un scenariu pe care noi nu ni-l dorim şi în acest sens căutăm soluţii, dar este un scenariu pe care noi îl aşteptăm şi ne pregătim pentru el.”, a adăugat vicepremierul Spînu.
Făcând referire la procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană, vicepremierul a ținut să adauge că acest pas nu poate să se întâmple fără ajutorul României.
„Eu cred că noi avem o şansă istorică, în care avem un guvern pe deplin angajat în procesul de integrare europeană şi pe deplin angajat în restabilirea relaţiilor cu România, pe toate domeniile(…) Noi toţi înţelegem că integrarea Moldovei în Uniunea Europeană nu poate să se întâmple fără România. Deci România este principalul nostru pilon în procesul de integrare europeană. Şi noi nu vedem altfel cum să reuşim dacă România nu va fi de partea noastră şi noi nu vom merge, cumva, cot la cot în acest proces de integrare europeană a Moldovei.”, a mai spus Andrei Spînu.
Interviul integral acordat de vicepremierul Andrei Spînu pentru Agenția de presă din România – Agerpres, poate fi urmărit aici.