Igor Grosu: „Nu mai există niciun dubiu că Rusia atacă premeditat ținte civile în Ucraina”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o serie de întrevederi bilaterale cu omologii săi din diferite țări. Discuțiile au avut loc în cadrul primului Summit parlamentar „Platforma Internațională Crimeea”, ce s-a desfășurat, pe parcursul zilei de marți, la Zagreb, Croația. Discuțiile s-au focusat pe proiectele de modernizare a Republicii Moldova și sprijinul pe care ni-l pot oferi țările prietene, împărtășirea bunelor practici de aderare la UE, consolidarea rezilienței energetice a țării noastre și evoluțiile regionale generate de războiul din Ucraina.

În cadrul întrevederii cu Mareșalul Senatului Republicii Polone, Tomasz Grodzki, Președintele Parlamentului și-a exprimat recunoștința pentru asistența umanitară acordată țării noastre în contextul fluxului de refugiați din Ucraina.

La Zagreb, Președintele Parlamentului a mai discutat cu omologul estonian, Juri Ratas. În discuții, Igor Grosu a reiterat faptul că Republica Moldova nu tratează ca pe o scutire de reforme faptul că i-a fost acordat statutul de țară candidată la UE.

Agenda a inclus și o discuție cu Președinta Camerei Deputaților a Parlamentului Republicii Cehe, Markéta Pekarová Adamová. Șefa legislativului ceh a reconfirmat cele spuse la Chișinău – Cehia este gata să împărtășească cu Republica Moldova din experiența și bunele practici de aderare la UE.

Cu Președintele Parlamentului georgian, Shalva Papuashvili, au fost discutate diverse aspecte legate de implementarea reformelor recomandate de Comisia Europeană, relația bilaterală și viitorul comun în Uniunea Europeană.

Subiectul consolidării rezilienței energetice, ținând cont de ultimele evoluții regionale generate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei, a fost abordat la întrevederea cu Președintele Consiliului Național al Austriei, Wolfgang Sobotka. Oficialii au discutat și despre importanța intensificării cooperării la nivel parlamentar, dar și despre agenda de reforme a țării noastre.

În discuțiile cu Președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Mustafa Șento, Președintele Parlamentului a reiterat faptul că Republica Moldova este interesată în intensificarea schimburilor comerciale cu Turcia și atragerea investițiilor, precum și în consolidarea cooperării în sectorul energetic.

La Zagreb, Președintele Parlamentului a avut o întrevedere și cu Președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Ștefanciuk, cu care a discutat despre ultimele evenimente din regiune.

„Nu mai există niciun dubiu că Rusia atacă premeditat ținte civile în Ucraina. Am reafirmat sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a țărilor noastre, în granițele recunoscute internațional”, a declarat Igor Grosu.

Cei doi președinți de parlament au discutat despre agenda bilaterală, Igor Grosu salutând eforturile instituțiilor de resort din Republica Moldova și Ucraina pentru consolidarea cooperării în domeniul infrastructurii, care are un rol important pentru a restabili lanțurile logistice perturbate din cauza războiului.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata