ANRE anunță noi majorări ale prețurilor la carburanți. Cu cât va fi comercializată benzina și motorina

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunță printr-un comunicat de presă că ultimele majorări ale prețurilor la carburanți se datorează în special creșterii cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor.

Astfel, potrivit ANRE, de la începutul anului curent, cotațiile Platts la benzină și la motorină au crescut cu circa 100$/tona. Totodată, prețul petrolului ar fi înregistrat săptămâna precedentă o majorare de 8%, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere din octombrie 2022.

„În același timp, statisticele publicate de către globalpetrolprices.com plasează în continuare Republica Moldova în top 4 țări cu cele mai mici prețuri la carburanți de pe continentul european. Prețuri mai joase decât în Republica Moldova pot fi găsite doar în Federația Rusă, Belarus și Turcia, țări care dispun de capacități proprii semnificative de producere și care reprezintă jucători importanți în lanțul logistic regional de utilizare a petrolului rusesc”, comunică ANRE.

Astfel, pentru ziua de mâine, 17.01.2023, prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard sunt stabilite la nivelul de:

– 24,20 lei/litru – pentru benzina COR 95 (+17 bani);
– 23,94 lei/litru – pentru motorina standard (+13 bani).

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata