Anul trecut, peste 20 de mii de persoane cu hepatită și ciroză hepatică au primit medicamente compensate

Anul trecut, peste 20 de mii de persoane cu hepatită și ciroză hepatică au primit medicamente compensate în valoare de aproape 11 milioane de lei (aproximativ 550 de mii de euro). Datele au fost publicate astăzi, 28 iulie, de Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), în contextul marcării Zilei mondiale de combatere a hepatitei.

Potrivit CNAM, scopul acesteia este sporirea gradului de conștientizare al populației cu privire la hepatita virală, o inflamație a ficatului cauzată de infecția cu unul dintre virușii hepatici (A, B, C, D sau E). Hepatitele B și C, în special, sunt cele mai răspândite forme cronice ale bolii și pot provoca complicații severe, precum ciroza hepatică și cancerul de ficat.

Eliminarea hepatitelor cronice este posibilă datorită vaccinului contra hepatitei B şi medicamentelor pentru aceste afecţiuni. Hepatita cronică de tip C este în prezent o boală curabilă.

În Republica Moldova, prevenirea, diagnosticarea şi tratamentul hepatitei sunt acoperite de asigurarea obligatorie de asistenţă medicală (AOAM). La nivelul asistenţei medicale primare, asigurarea medicală obligatorie include un şir de servicii acordate de medicul de familie. Bolnavii de hepatită și ciroză hepatică beneficiază şi de medicamente compensate. Totodată, în cadrul asistenţei medicale specializate de ambulatoriu, din fondurile AOAM sunt acoperite consultaţiile medicilor specialişti infecţionişti cu prescrierea în scop de diagnostic a investigaţiilor de laborator şi instrumentale, a tratamentului.

De asemenea, CNAM finanțează investigaţiile de înaltă performanţă la hepatite cronice virale şi ciroze hepatice B, C, D, în scopul iniţierii şi efectuării tratamentului antiviral. Pentru anul curent, au fost încheiate contracte în sumă de peste 10 mln de lei cu cei nouă prestatori de servicii medicale de înaltă performanţă, care oferă investigaţiile respective. Pentru efectuarea acestor servicii, persoana urmează să se adreseze la una dintre instituţiile medico-sanitare menţionate, cu bilet de trimitere de la medicul infecţionist. La nivel de spital, CNAM achită cheltuielile pentru cazurile tratate.

La fel, din fondul măsurilor de profilaxie al CNAM au fost alocați în anul curent peste 260 de mii de lei destinați procurării a opt mii de flacoane de vaccin pentru profilaxia hepatitei virale B în cazul persoanelor din grupurile cu risc sporit de infectare.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata