Anul trecut, trei copii ai străzii au fost găsiți morți, iar șase sunt de negăsit

Societatea de astăzi încă se confruntă cu problema copiilor străzii. Cel puțin asta o arată ultimele date ale Biroului Național de Statistică, citate de Agora. O evaluare precisă a numărului copiilor străzii este foarte dificilă, ținând cont de fluctuațiile mari în ceea ce privește numărul lor. Lotul de analiză cuprinde persoane cu vârste între 0 și 17 ani.

Ultimul studiu care a ajuns să aproximeze numărul total al copiilor fără adăpost din Moldova a fost realizat în 2020. Potrivit datelor BNS, în 2019, numărul copiilor străzii din Capitală la începutul anului era estimat la 105, iar la finalul anului – circa 94 de copii. Majoritatea dintre ei cerșesc din cauza că au fugit sau au fost alungați de acasă.

De partea cealaltă, poliția R. Moldova susține că pe parcursul anului 2020, 835 (870 în 2019) de copii au abandonat domiciliul sau altă formă alternativă de plasament, dintre care 629 (2019-629) de copii au plecat din propria familie, iar 206 (2019-241) au plecat din instituțiile unde au fost plasați.

Cei mai expuşi la părăsirea domiciliului sunt fetele aflate în pragul adolescenţei, iar categoria de vârstă cea mai vulnerabilă este între 13 şi 16 ani, majoritatea minorilor provenind din mediul rural.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata