Arctica: Gheața devine tot mai subțire

Anul acesta, gheața de vară din Arctica s-a micșorat până la cea mai mică cantitate înregistrată vreodată în ultimele patru decenii, cu excepția anului 2012. Aceasta este concluzia Centrului Național de Date privind zăpada și gheața din Statele Unite, o concluzie bazată pe observații prin satelit care a înregistrat un minim de 3,74 milioane km2 de gheață marină în acest an.

În fiecare an, o parte din gheață se topește vara și se reformează iarna, dar odată cu încălzirea globală, se topește din ce în ce mai mult vara, iar zona sa de iarnă este, de asemenea, redusă. Sateliții au observat aceste zone foarte precis din 1979, iar tendința descendentă este clară.

Această scădere a gheții amenință viața sălbatică arctică, de la urși polari și foci la plancton, inclusiv alge. Topirea gheții nu contribuie direct la creșterea nivelului mării, deoarece gheața este deja pe apă. Dar contribuie indirect, deoarece cu cât este mai puțină gheață, cu atât mai puțină radiație solară este reflectată și cu atât mai mult este absorbită de oceane, ceea ce le încălzește.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata