Armașu: „Inflația va crește în acest an”

Inflația medie anuală va fi de 1,8% anul acesta și de aproximativ 4,4% în 2022. Acestea sunt prognozele prezentate de guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu în primul raport asupra inflației, unde a mai precizat că costurile alimentelor se vor menține la valori relativ constante.

„Ritmul anual redus al creșterii prețurilor la produsele alimentare în anul 2021 se va datora cererii agregate interne dezinflaționiste și efectului bazei anuale înalte. Creșterea ulterioară va fi influențată de efectul produselor cu un caracter puternic sezonier, dar și de efectul întârziat al secetei din 2020.”

În schimb, mai spune Armașu, ritmul anual al prețurilor la combustibil va marca o volatilitate sporită.

„Efectul de prăbușire a prețurilor la petrol din primăvara anului 2020 va fi consumat și, începând cu trimestrul doi 2021, ritmul de creștere al prețurilor la combustibil va reveni pe palier pozitiv. Acesta va înregistra o tendință ascendentă până în trimestrul III, 2021, ulterior, începând cu anul viitor, se va diminua pentru două trimestre consecutive, după care va înregistra un nivel relativ constant.”

Rata anuală a inflației va avea în continuare o descreștere nesemnificativă în primul trimestru al anului 2021 și, începând cu trimestrul următor, va manifesta o tendință de majorare până la finele orizontului de prognoză.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata