Astăzi se marchează Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii

Astăzi, Republica Moldova, de rând cu alte peste 80 de țări, marchează Ziua internațională a solidarității oamenilor muncii – sărbătoare de celebrare a muncitorilor din întreaga lume. Data de 1 mai este inclusă în categoria zilelor libere legale, scrie zdg.md.

Pe data de 1 mai 1886, în Chicago, membrii Federației Sindicatelor din Statele Unite și Canadei au ieșit în stradă și au cerut introducerea unei rezoluții care stipula ca: „8 ore să constituie ziua legală de muncă”. Protestul început pașnic s-a întins pe mai multe zile în care au avut loc confruntări violente între manifestanți și forțele de ordine, înregistrându-se morți și răniți, atât în rândul protestatarilor, cât și în cel al polițiștilor.

Decizia de sărbătorire a zilei de 1 mai a fost luată în 1889, de Congresul Internaționalei Socialiste, desfășurat la Paris. Reprezentanții partidelor socialiste și muncitorești reuniți în capitala Franței au hotărât organizarea anuală, începând cu 1 mai 1890, a unei manifestații muncitorești, în amintirea victimelor căzute la Chicago în timpul grevei din mai 1886.

De-a lungul timpului, ziua de 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea țărilor lumii. În unele țării, precum Australia, Elveția și Statele Unite, 1 mai nu este o sărbătoare oficială.

Printre țările care sărbătoresc Ziua Muncii pe 1 mai se numără R. Moldova, România, Germania, Belgia, Croaţia, Turcia, Grecia, Italia, Spania, Israel, Canada, India, Suedia, Filipine, Mexic, Peru, Hong Kong etc.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata