Autoritățile de la Chișinău, îngrijorate de acțiunile militarilor ruși din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii

Comisia Unificată de Control s-a reunit joi în ședință săptămânală la Bender, unde au fost continuate discuțiile privind posturile ilegale ale structurilor de forță transnistrene și necesitatea eliminării acestora din Zona de Securitate.

Delegația Republicii Moldova a abordat cazurile produse în mod repetat la posturile Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, cu oprirea nejustificată a mijloacelor de transport ale cetățenilor, în special ale celor deținute de reprezentanții corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova. Delegația moldovenească a cerut excluderea cazurilor similare pe viitor.

De asemenea, reprezentanții Chișinăului printr-o declarație au semnalat încălcările regimului Zonei de Securitate admise de contingentul militar al Federației Ruse din cadrul Forțelor Mixte de Menținere a Păcii. Asemenea cazuri au fost fixate în perioada februarie – aprilie curent și au fost exprimate prin deplasarea, necoordonată cu Comisia Unificată de Control, a tehnicii militare blindate în afara razei posturilor Forțelor Mixte de Menținere a Păcii.

S-a subliniat că incidentele au avut repercusiuni în societate și au amplificat nemulțumirea locuitorilor din Zona de Securitate care sunt supuși periodic stopării neîntemeiate cu verificarea excesivă a actelor și unităților de transport.

Delegația Republicii Moldova cataloghează drept provocatoare această sfidare a documentelor misiunii de menținere a păcii și face apel către contingentul militar al Federației Ruse să renunțe la acțiuni destabilizatoare și să contribuie la păstrarea păcii pe malurile Nistrului.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata