Autoritățile se așteaptă la o creștere considerabilă a cazurilor de infecție, în a doua jumătate a lunii mai

Reprezentanții Ministerului Sănătății anticipează o creștere semnificativă a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 în a doua jumătate a lunii mai. Deși ieri au fost înregistrate doar 126 de cazuri noi de COVID-19, dintre care niciun caz de import și doar 23 de cazuri în municipiul Chișinău, reprezentanții Ministerului Sănătății spun că cifrele nu reflectă realitatea, a spus Daniela Demișcan, șefa Direcției Sănătate Publică din Ministerul Sănătății, în cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune.

(Daniela Demișcan, MSMPS)

„Covid-19 nu a dispărut. Faptul că am avut 43 de cazuri înseamnă că cei din municipiul Chișinău, pentru că am avut un singur caz, nu reflectă realitatea. Majoritatea persoanelor au mers către teritoriile raionale pentru a marca sărbătorile pascale. Astfel, adresabilitatea la medicina primară sau la medicul de familie este una foarte scăzută, iar noi asta am văzut-o după testele efectuate.

Numărul testelor efectuate a fost unul foarte mic, respectiv, și rata pozitivității a fost una mică. Potrivit specialiștilor, perioada de incubație a virusului SARS-COV-2 este de 14 zile.

Respectiv, consecințele reuniunilor de familie din timpul sărbătorilor pascale se vor reflecta în statistici abia peste două săptămâni, mai spun responsabilii din domeniul sanitar. „Numărul persoanelor vaccinate este încă extrem de mic pentru a vorbi de o imunitate colectivă”, a spus șeful-adjunct al direcției Sănătate a mun. Chișinău, Boris Gîlca.

Republica Moldova se află acum în stare de urgență în sănătate publică. Restricțiile sunt stabilite de comisiile teritoriale de sănătate publică în funcție de rata îmbolnăvirilor din fiecare unitate administrativ-teritorială.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata