Avertisment în contextul noului val de migranți din Afganistan: Europa trebuie să se protejeze în faţa „riscului terorist”

Europa trebuie să se protejeze în faţa „riscului terorist”, în contextul presiunii migrației excesive accentuată de exilul afganilor care fug de regimul taliban, a avertizat directorul Frontex, Fabrice Leggeri.

„S-au tras învăţăminte din criza din 2015, când războiul din Siria a generat un aflux de migranţi spre Europa”, a declarat Fabrice Leggeri, directorul Agenţiei Europene pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă, la postul RTL.

„Există un bun compromis între necesitatea morală şi umanitară de a proteja persoane afgane (…) şi, respectiv, necesitatea de a proteja frontierele externe ale Uniunii Europene contra sosirilor de persoane ce ar (putea) fi migranţi economici şi de asemenea persoane ce ar ameninţa securitatea internă a Europei şi în special care ar avea legături cu mişcări teroriste”, a explicat el, citat de Agerpres.

Odată cu viitorul val de refugiaţi afgani, estimat la 500.000 de persoane de Naţiunile Unite, „există riscul terorist, ce va fi cu precădere important”, a insistat directorul Frontex, agenţie însărcinată cu lupta împotriva imigraţiei clandestine la porţile Europei.

Comparat cu afluxul masiv şi brusc de migranţi care a avut loc în 2015, se poate spune că de data aceasta se va exersa „o presiune a migraţiei progresivă”, anticipează Fabrice Leggeri, care a participat la o reuniune organizată la Bruxelles, în timpul căreia europenii au încercat să găsească un consens pentru a armoniza criteriile de primire a afganilor.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata