Avocatul Poporului solicită revizuirea deciziei privind suspendarea licenței celor 6 posturi TV

Avocatul poporului, Ceslav Panico, solicită CSE să-și revizuiască decizia din data de 16 decembrie privind suspendarea licenței de emisie a celor șase posturi de televiziune. Hotărârea trebuie să asigure un echilibru just între respectarea dreptului la libertatea exprimării, dreptului la proprietate și securitate informațională, a declarat avocatul într-un comunicat de presă.

Ca urmare, acesta spune că a inițiat un proces de documentare a argumentelor și necesităților care au stat la baza emiterii unei astfel de dispoziții și a expediat un demers către CSE și Consiliul Audiovizualului.

Potrivit lui, prin adoptarea măsurilor respective, autoritățile au depășit limita de asigurare a condiției respectării ingerinței minime în asigurarea unui echilibru just între respectarea dreptului la libertatea exprimării, dreptului la proprietate și asigurarea securității informaționale. Arogarea acestor competențe de către CSE în locul instanței de judecată încalcă principiul separaţiei şi colaborării puterilor în stat garantat de Constituție.

„Măsurile de suspendare trebuie efectuate de un control judiciar veritabil prin care să se respecte standardele unui proces echitabil, măsuri care ar trebui evaluate în lumina testului a trei cerințe ale ingerinței legale, și anume criteriile legalității (prevăzută de lege), legitimității (urmărește un scop legitim), necesității și proporționalității (necesară într-o societate democratică)”, a explicat avocatul.

Avocatul Poporului recomandă autorităților să identifice alte măsuri alternative mai puțin intruzive, care au o legătură rațională cu scopul legitim urmărit, în special, asigurarea respectării standardelor în materia libertății de exprimare și dreptul la proprietate. Iar măsurile de suspendare să fie evaluate exclusiv de către instanța de judecată în cadrul respectării garanțiilor unui proces echitabil, și în lumina testului de legalitate și legitimitate, necesare într-o societate democratică.

Amintim că, Comisia pentru Situații Excepționale a suspendat licența de emisie pentru șase posturi de televiziune din Moldova pe perioada stării de urgență, motivul principal fiind „reflectarea în mod tendențios și manipulator” a evenimentelor din Republica Moldova, dar și cele legate de războiul Rusiei în Ucraina. Este vorba despre Primul în Moldova, RTR Moldova, Accent TV, NTV Moldova, TV6, Orhei TV.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata