Banca Naţională a Moldovei a redus rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis luni, 5 decembrie, să micșoreze rata de bază la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt până la nivelul de 20,00 la sută anual. Decizia este motivată de confirmarea ultimei prognoze, precum și a tendinței dezinflaționiste.

„Încetinirea inflației anuale demonstrează încă odată că acțiunile  BNM de până acum au fost corecte și oportune. Prin scăderea normei rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă cu 6,0 puncte procentuale (a câte 3 p.p, în două etape) urmează ca piața monetară să fie suplinită cu lichidități de aproximativ 3,2 miliarde lei. Acest lucru va contribui la majorarea resurselor de creditare pentru sectorul real și public și va încuraja investițiile”, indică BNM.

În așa mod, Banca Naţională afirmă că vine să susțină activitatea economică, configurând crearea unor precondiții pe piețele monetară, de credit și valutară, necesare pentru revigorarea cererii agregate interne, care, în limitele mecanismului de transmisie, se va propaga prin mai multe canale, inclusiv cel de creditare.

Banca Națională ia în considerare potențiale riscuri și incertitudini, mai ales în contextul evenimentelor asociate conflictului militar din Ucraina, inclusiv cu implicațiile acestuia asupra conjuncturii macroeconomice mondiale și autohtone. De asemenea, sunt incertitudini asociate prețurilor de import la resursele energetice și produsele alimentare.

„În aceste condiții, BNM va continua să monitorizeze cu precauție inclusiv situația macroeconomică internă și cea externă și, la momentul oportun, va interveni cu întreg arsenalul de instrumente de politică monetară în vederea atingerii obiectivului fundamental de asigurare și menținere a stabilității prețurilor”, mai menționează BNM.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata