Băsescu: „S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii”

Viitorul președinte al României ar putea fi un președinte al Unirii. Declarația aparține ex-președintelui român Traian Băsescu. Potrivit fostului lider de la Cotroceni, situația de securitate din regiune s-ar putea schimba, iar pentru Republica Moldova ar fi mai avantajoasă Unirea cu România, astfel încât să devină automat stat membru NATO. De asemenea, ex-președintele României spune că Republica Moldova este bine privită de la Bruxelles, însă nimeni nu trebuie să-și facă iluzii că Uniunea Europeană va accepta o zonă de conflict militar pe teritoriul său, notează IPN.

Ex-președintele României, Traian Băsescu, a evitat să spună dacă pentru Republica Moldova este mai avantajos să înceapă negocierile de aderare la pachet cu Ucraina sau cele două state ar trebui decuplate. Fostul președintele a menționat doar că Uniunea Europeană nu va accepta niciodată zone de conflict militar pe teritoriul său.

„Haideți să înceapă negocierile și vedem pe urmă chestia cu desprinderea de Ucraina. Însuși gestul făcut de Uniunea Europeană săptămâna trecută cu acordul pentru apărare și securitate este un gest făcut individual, doar pentru Republica Moldova. Un gest care presupune finanțare, nu doar oportunități pentru securitatea Republicii Moldova din punctul de vedere al achizițiilor, al managementului frontierelor, comunicaților. Deci, se pot lua și măsuri specifice pentru fiecare țară în parte. Dar nimeni nu trebuie să spere că Uniunea Europeană va prelua pe teritoriul său o zonă de conflict militar. Este exclus. Prin tratat”, a spus ex-președintele României, Traian Băsescu, în cadrul emisiunii „În Context” de la postul public de televiziune.

De asemenea, ex-președintele Traian Băsescu a menționat că, în condițiile imprevizibilității situației de securitate regională, pentru Republica Moldova ar putea fi mai avantajos scenariul Unirii cu România.

„S-ar putea ca viitorul președinte al României să fie un președinte al Unirii, împreună cu viitorul președinte al Republicii Moldova. Vom vedea. Dar s-ar putea ca, în condițiile în care România nu va putea interveni pe teritoriul Republicii Moldova datorită prevederilor Tratatului Nord-Atlantic, la un moment dat, din motive de securitate, să fie mai bine ca Republica Moldova să fie unită cu România”, a mai spus Traian Băsescu.

În acest an atât cetățenii Republicii Moldova, cât și cei ai României își vor alege președintele. Scrutinul prezidențial din Republica Moldova va fi organizat la 20 octombrie, iar alegerile prezidențiale din România vor fi organizate la 15 septembrie.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata