Blinken: „Există o Rusie care vorbește și una care acționează”

„Deescaladare, nu încetare a focului” – așa și-a definit delegația rusă intenția de a reduce activitatea militară în apropiere de Kiev și Cernigov. Declarația a fost făcută în urma rezultatelor discuțiilor ucraineno-ruse de la Istanbul, care, printre altele, au discutat despre o nouă posibilă arhitectură de securitate a Ucrainei – un statut neutru în schimbul garanțiilor internaționale.

Partea rusă a apreciat rezultatele întâlnirii ca fiind constructive, iar președintele Ucrainei a remarcat și speranța de progres, avertizând că Kievul vede toate riscurile și intenționează să aibă încredere în fapte, nu în declarații.

(Vladimir Zelenski, președintele Ucrainei)

„Semnalele pe care le auzim de la platforma de negociere pot fi numite pozitive. Dar aceste semnale nu opresc exploziile obuzelor rusești”

Observatorii notează că decizia Rusiei de a reduce activitatea în regiunea Kiev s-ar putea datora unei schimbări de strategie, precum și pierderilor pe care le-a suferit armata rusă atunci când a încercat să cucerească orașe mari.

Liderii occidentali au avertizat lumea să nu-și piardă vigilența după noile promisiuni ale Moscovei.

(Anthony Blinken, secretarul de stat american)

„Pot spune un lucru: există o Rusie care vorbește și una care acționează”.

Pentagonul consideră că Rusia regrupează forțele, iar analiștii americani au remarcat o mică retragere a forțelor terestre din apropierea Kievului pentru a se mobiliza lângă granița de est.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata