Bolea: Pentru a depăși situația de criză, Calea Ferată din Republica Moldova ar putea vinde Palatul Feroviarilor

Pentru a depăși situația de criză și să acopere cheltuielile de întreținere, Calea Ferată din Republica Moldova ar putea vinde Palatul Feroviarilor. Aceasta este o soluție propusă de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, la o emisiune de la postul Jurnal TV. Potrivit oficialului, în prezent, compania continuă să se confrunte cu dificultăți majore, înregistrând pierderi de 228 de milioane de lei în 2024.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Casa de Cultură care stă în centru aparține căilor ferate a Republicii Moldova. Eu cred că ei trebuie să și-o scoată la vânzare, s-o vândă acea Casă de Cultură, să încaseze resurse financiare, să plătească salariile, să-și cumpere vagoane.

Ministrul a amintit că, în 2023, Spitalul Feroviarilor a fost transferat sub administrarea Ministerului Sănătății, deoarece reprezenta o povară financiară suplimentară pentru companie. Cu toate acestea, datoriile continuă să crească.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „La sfârșitul lunii ianuarie erau peste 162 de milioane, iarăși, înțelegeți? Adică, practic, activitate curentă nu acoperă cheltuielile pe care ei le au.”

Vladimir Bolea a subliniat necesitatea identificării unor soluții pe termen lung pentru a asigura sustenabilitatea CFM.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale: „Vorbim să identificăm modalități și căi de dezvoltare durabilă. (MUSCA 22:43-22:53) Dacă noi cu adevărat, și noi cu adevărat vrem ca Calea Ferată a Republicii Moldova să devină la linia de plutire avem de făcut niște pași împreună cu ei.”

Anterior, președintele Federației Sindicale a Feroviarilor, Ion Zaporojan, a declarat la o emisiune că, în urma protestelor organizate pe 14 februarie, doar șapte din cele 31 de filiale ale Căilor Ferate din Moldova și-au primit salariile pentru luna august, iar datoriile salariale acumulate se ridică la 191 de milioane de lei. Acesta a mai subliniat că feroviarii vor ieși din nou la proteste pe 28 februarie, dacă nu le vor fi îndeplinite cerințele, printre care se numără plata restanțelor salariale, acordarea de subvenții pentru sectorul feroviar și măsuri pentru a stopa plecările în lanț ale personalului Căii Ferate din Moldova.

 

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata