BREAKING NEWS/ Începând cu ziua de joi, municipiul Chişinău ar putea rămâne FĂRĂ APĂ

Municipiul Chișinău ar putea râmăne fără apă. Mai exact, S.A. Apă-Canal Chișinău a fost preavizată de către compania „Premier Energy Distribution” S.A. că la data de 21 noiembrie curent, datoria acumulată pentru consumul de energie electrică la locurile de consum aflate în gestiunea furnizorului de apă constituie suma de 5.608.368,81 lei.

În acest context, distribuitorul de energie a avertizat S.A. Apă-Canal Chișinău că neachitarea datoriei până la data de 24 noiembrie curent, ar putea duce la deconectarea instalației, ceea ce ar putea provoca o adevărată catastrofă în capitală, or în cazul deconectarii energiei electrice nu vor putea fi activate pompele.

Mai mult, în perioada rece a anului, situația se poate agrava și mai mult odată ce există riscul ca țevile de apă să înghețe și să crape.

Compania „Premier Energy Distribution” S.A. mai menționează în preaviz că în cazul neachitării de către S.A. Apă-Canal Chișinău a datoriei acumulate, furnizorul de energie își rezervă dreptul de a se adresa instanțelor de judecată pentru încasarea forțată a datoriei, prejudiciilor și cheltuielilor de judecată.

Anterior, directorul general al „Apă-Canal Chișinău”, Irina Gutnic, a avertizat că în luna noiembrie ar putea fi sistată aprovizionarea cu apă și canalizare a municipiului Chișinău. Potrivit acesteia, situația financiară a instituției este precară, iar din cauza creșterii tarifului la energie electrică și neajustarii tarifului la apă, nu va putea fi achitată factura la energie electrică consumată.

Din cauza împrumuturilor pe care le are întreprinderea, regulamentul nu-i permite Consiliului Municipal Chișinău să ajusteze tarifele pentru aceste servicii. Astfel, este necesar ca proiectul în acest sens să fie votat de către Agenția Națională pentru Reglementare Energetică (ANRE).

La moment, locuitorii municipiului Chișinău achită pentru serviciul de aprovizionare cu apă 8,65 lei și 2,04 lei pentru canalizare. Ultima ajustarea a tarifului a avut loc în anul 2017.

La începutul lunii curente, ANRE a refuzat să dea curs solicitării Regiei Apă-Canal Chișinău privind majorarea tarifelor la apă până la 23,65 lei/m3.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata