Brexit: Finalitate sau ba? Cinci ani de la referendumul care a decis ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

Pe 23 iunie, 2016, Regatul Unit a decis să părăsească Uniunea Europeană. Cinci ani mai târziu, problema Brexit-ului este departe de a fi terminată. În 2019. Boris Johnson a câștigat alegerile generale și a intrat pe Downing Street cu sloganul „Să facem Brexit”. „Visul” a devenit realitate abia în decembrie, 2020.

Cu toate acestea, pagina nu a fost încă întoarsă.

În centrul dificultăților se află protocolul nord-irlandez. Acest document menține teritoriul britanic pe piața internă europeană și, prin urmare, stabilește o frontieră vamală între Marea Britanie și Irlanda de Nord. A fost acordată o perioadă de grație de trei luni pentru a împiedica supermarketurile să rămână fără stoc la începutul anului. Dar decizia unilaterală a Londrei de a prelungi acest pas intermediar până în octombrie a supărat UE.

Brexitul atinge și drepturile cetățenilor. Libertatea de circulație nu mai este posibilă între teritoriul britanic și continent. Din ce în ce mai multe persoane sunt întoarse sau reținute la sosirea în Marea Britanie. Pentru Uniune, trebuie găsite soluții la aceste dificultăți.

În timp ce mulți britanici ar trebui să sărbătorească Brexit săptămâna aceasta, statele membre de pe continent ar trebui, dimpotrivă, să evite orice comentariu.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata