Carp: „Aștept finalitate pe dosarul îmbogățirii ilicite a deputaților”

Președintele comisiei securitate, apărare și ordine publică a Parlamentului, Lilian Carp, spune că așteaptă finalitate pe dosarul îmbogățirii ilicite în care sunt implicați mai mulți foști deputați. Mai mult, „pentru a demonstra că sunt imparțiali, procurorii ar trebui să ia la puricat și casele altor deputați care s-au perindat dintr-o fracțiune parlamentară în alta”. Deputatul a făcut referire la foștii deputați PLDM, care au aderat la fracțiunea PDM din Parlament. Și fostul președinte al liberal-democraților, Viorel Cibotaru , recunoaște că fenomenul corupției politice este unul extrem de periculos în Republica Moldova, fenomen care discreditează întreaga clasă politică, notează IPN.

Cei 5 deputați reținuți pentru 72 de ore, fiind bănuiți de îmbogățire ilicită sunt Artur Reșetnicov, Anatolie Zagorodnîi, Violeta Ivanov, Vladimir Vitiuc, Sergiu Sîrbu. Reprezentanții guvernării salută acțiunile Procuraturii și spun că așteaptă ca și alți aleși ai poporului care au luat mită pentru a trece dintr-un partid în altul să fie pedepsiți.

„Eu aștept mai multe acțiuni, nu doar împotriva celor 13 care au fost astăzi menționați ca fiind vizați într-un dosar de îmbogățire ilicită. De fapt, ăștia sunt transfugii care au fost la PCRM, ulterior la PDM, la Pro Moldova și de la Pro Moldova la Șor. Avem 5 ani de când aceste persoane au schimbat mai multe partide, nu mai sunt în funcții de conducere, iar unica probă pe care poți s-o ai este luxul în care trăiesc. Dar nu doar acești deputați au plecat din partide, Procuratura trebuie să demonstreze că este consecventă, iar acest dosar este mult mai complex decât pare”, a spus Lilian Carp, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Fostul președinte PLDM, Viorel Cibotaru, recunoaște că și deputați liberal-democrați erau ademeniți cu sume exorbitante și determinați să se alăture fracțiunii PDM din Parlament.

„Mai avem cazul deputaților care au plecat de la PLDM, eu în calitate de fost președinte PLDM discutam cu ei și își făceau cruce că nu vor trăda echipa și imediat ce Curtea Constituțională le valida mandatul, ei în plenul Parlamentului anunțau că părăsesc fracțiunea PLDM și apoi se lăudau colegilor că și-au închis datorii de 75 de mii de lei, că și-au cumpărat automobil. Corupția în Republica Moldova a devenit o amenințare la adresa securității naționale. Foarte bine că s-au găsit instrumentele legislative necesare ca acești oameni să fie trași la răspundere”, a spus Viorel Cibotaru.

În dosarul îmbogățirii ilicite sunt vizați 14 foști deputați, fiind vorba despre aleșii poporului care în anul 2015 au părăsit PCRM creând platforma social democrată „Pentru Moldova”, entitate care ulterior s-a alăturat fracțiunii PDM din Parlament.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata