Cauză penală pornită pe faptul traficului de ființe umane în privința a 20 de victime, remisă în instanța de judecată

Procuratura raionului Briceni anunță că a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată cauza penală, în privința unei femei de 32 de ani, originară din mun. Edineț, învinuită de trafic de ființe umane. Procurorii au înaintat acuzarea pe faptul că, învinuita, în luna decembrie a anului 2016, acționând de comun acord cu alte persoane neidentificate la moment de organul de urmărire penală, având intenția racolării unui număr nedeterminat de victime, a plasat un anunț, inclusiv și pe site-ul „999.md”, precum că angajează persoane la muncă, în Federația Rusă.

Potrivit informațiilor, învinuita, abuzând de poziția de vulnerabilitate a victimelor, care aveau o stare financiară precară, după discuții cu fiecare dintre ele, sub pretextul angajării la curățat copaci, a recrutat 18 bărbați și 2 femei. Ulterior, la data de 06.12.2016, victimele au fost transportate cu autocarul, prin punctul de trecere a frontierei de stat „Otaci – Moghilev-Podolsk”, în Federația Rusă, raionul Voronej.

Victimele au fost adăpostite  într-un cămin locativ, unde au locuit împreună, 20 de persoane de gen diferit, într-o odaie de aproximativ 30m2,  în condiții inadecvate de trai, persoanele fiind deposedate și de pașapoarte.

După zece zile lucrate, 2 victime de gen masculin au cerut banii cuveniți, la care învinuita i-a direcționat către un bărbat. Ultimul s-a înfuriat și i-a amenințat cu moartea, spunându-le că-i va îngropa la gunoiște. Cele 2 victime s-au speriat și au reușit să fugă, iar ulterior, cu pașaport alb, s-au întors în Republica Moldova.

După fuga celor doi bărbați, cei rămași au fost amenințați că dacă vor încerca să fugă și ei și să nu lucreze, vor fi bătuți sau li se vor arunca substanțe narcotice, ca să fie reținuți de poliție, iar pe data de 31.12.2016, al doilea făptuitor a bătut demonstrativ două dintre victime, în prezența celorlalte, cu scopul instaurării fricii.

La încercarea altor persoane să fugă, acestea au fost reținute de către paznicii angajați, care le-au întors la locul de cazare.

Învinuita a pledat nevinovată. Aceasta riscă o pedeapsă maximă de până la 15 ani de închisoare, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata