Ceban: „În Moldova a fost confirmată prezența tulpinii britanice. Sau, posibil, cea moldovenească”

Actualmente în mun. Chișinău avem cea mai alarmantă situație epidemiologică prin noul coronavirus, Medicii spun că ar fi vorba de tulpina britanică sau chiar națională-moldovenescă.
Cert este că în primăria Chișinău avem foarte multe cazuri, sunt și cazuri complicate. „Avem situații când într-o direcție sunt bolnavi mai mult de jumătate din angajați”, scrie primarul general Ion Ceban.
„Iată de ce am decis ca oamenii să lucreze mai mult de acasă, după posibilitate. În primărie la fel accesul este restricționat.
Toate ședințele vor trece online, de planificare, dezbateri, discuții, Biroul permanent al primăriei, vom vedea cum facem cu ședința CMC”.
În Chișinău au fost înregistrate peste 85.000 cazuri – cca 1300 de decese.
Sistemul medical din municipiu dintotdeauna a fost un sistem cu potențial eficient și puternic.
Sistemul medical încă rezistă, dar deja foarte greu, la limită, medicii și asistentele medicale.
Costurile în sistemul medical sunt enorme: costul unui caz tratat variază de la 24 000 lei, la pacienții cu stare de gravitate medie, la peste 74 000 lei – la pacienții cu stare de sănătate gravă, care sunt internați în secțiile de reanimare și terapie intensivă.
„Trebuie să recunoaștem că suntem depășiți cu capacitatea de spitalizare – atât cu paturile simple, cât și cu paturile de terapie intensivă.
Avem strângentă necesitate de suplinire a spitalelor cu concentratoare de oxigen, infuzomate, monitoare, aparate de ventilare artificială etc.”, a mai declarat Ceban.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata