Ceban nu exclude o posibilă majorare a tarifelor la gaz odată cu începerea sezonului rece

Un nou tarif pentru gazele naturale va fi stabilit la toamnă. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului de Administrație „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în cadrul unui interviu oferit pentru New TV. Mai exact, la sfârşitul lunii septembrie, atunci când autorităţile vor procura stocurile necesare pentru perioada rece a anului 2024-2025.

VADIM CEBAN, președinte al Consiliului de Adminitrație „Moldovagaz”: „Achiziţiile pe care le face „Moldovagaz”, respectiv, la bursa română de mărfuri. Utilizând această platformă, sunt achiziţiile de vară. Volumele de achiziţii nu sunt atât de mari şi nu influenţează în aşa mod asupra preţurilor medii ponderate pe an de achiziţii a gazelor naturale, care influenţează asupra tarifului la gazele naturale a consumatorului final. Noi în perioada de vară cumpărăm circa 15 procente din tot volumul de consum a gazelor naturale la nivel anual. Abia la finele lunii septembrie vom cunoaşte cu mai mare precizie dacă vor fi careva premize de corectarea tarifelor, dar aici e important de menţionat: noi nu vorbim doar de micşorare.”

În același timp, Vadim Ceban, nu exlude că odată cu starul sezonului de încălzire, să se majoreze și prețul achitat de consumatorii casnici.

VADIM CEBAN, președinte al Consiliului de Adminitrație „Moldovagaz”: „Posibil, situaţia va fi pe bursele internaţionale, posibil şi preţul de achiziţie va fi mai mare decât cel introdus în tariful inclus astăzi şi poate să fie o corecţie spre majorare. Propun să aşeptăm, să nu facem careva concluzii în perioada de vară când volumele nu sunt aşa de mari şi să aşteptăm finele lunii septembrie şi atunci vom putea spune cu mai mare precizie.”

În prezent moldovenii achită 13 lei și 12 bani pentru un metru cub de gaze, cu TVA inclus.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata