Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat vineri, 3 martie, 2023, în cadrul unui eveniment public, proiectul caietului de sarcini și specificațiile tehnice pentru Sistemul informațional de vot prin internet „e-Votare”. Evenimentul a fost organizat de CEC, cu susținerea Proiectului de Asistență Rapidă pentru Securitate Cibernetică, implementat de Academia de Guvernare Electronică din Estonia.
Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, a punctat că votul prin internet reprezintă o soluție pentru asigurarea dreptului la vot pentru fiecare cetățean, indiferent de locul aflării sale în ziua alegerilor.
Prezenți la eveniment, experții Epp Maaten și Tarvi Martens au relatat despre cum funcționează sistemul votului prin internet în Estonia, această țară fiind primul stat din lume care a organizat votarea electronică juridic recunoscută încă în 2005 cu proiectul-pilot în alegerile municipale din Tallin. Așa cum pe 5 martie 2023 în Estonia au loc alegeri parlamentare, Tarvi Martens a votat în timpul evenimentului, în acest fel demonstrând simplitatea, dar și siguranța procesului de vot prin internet.
Organizarea procesului electoral cu utilizarea votului prin internet depășește cadrul de responsabilitate exclusivă a CEC or, aspectele tehnice și încadrarea în arhitectura tehnologiilor informaționale guvernamentale implică și alte instituții ce vor avea competențe în organizarea întregului proces de votare. Prezenți la eveniment, reprezentanții Instituțiilor Publice „Agenția de Guvernare Electronică”, „Agenția Servicii Publice” și „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”, Centrul pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal au remarcat că țara noastră are toate premisele de bază necesare pentru implementarea unui sistem de vot prin Internet, mai mult decât atât, acest deziderat a fost inclus în Programul de guvernare.
Proiectul Caietului de sarcini pentru Sistemul informațional de vot prin internet „e-Votare” este rezultatul unui amplu proces de lucru, cu participarea activă a experților în domeniu. În cadrul evenimentului, un grup de circa 100 de studenți de la Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Academia de Studii Economice din Moldova, Centrul de excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale din Chișinău au discutat proiectul de document în câteva grupuri tematice. Aceștia au reflectat despre cum va avea loc autentificarea alegătorilor, procesul de vot, numărarea voturilor dar și afișarea rezultatelor. Au fost exerciții practice pentru specialiștii din domeniul electoral, digitalizare, partide politice, reprezentanți ai societății civile și experți în materie de tehnologii informaționale.
După încheierea procesului de consultări și recepționarea tuturor propunerilor de îmbunătățire a documentului, CEC va publica versiunea finală a Caietului de sarcini pentru Sistemul informațional de vot prin internet „e-Votare”.