Uniunea Europeană va trimite o misiune în Moldova pentru consultări de securitate

Uniunea Europeană intenționează să trimită o misiune civilă în Republica Moldova, a anunțat publicația „Welt am Sonntag” citând surse, conform Rador.

Publicația scrie că Republica Moldova „simte o amenințare din ce în ce mai mare” și, pe 28 ianuarie, a scris o scrisoare către Bruxelles în care cere sprijin. Serviciul European de Acțiune Externă lucrează, în prezent, la conceptul misiunii planificate.

Diplomații se așteaptă ca noua misiune să înceapă „la începutul verii”. Alături de Polonia, țările baltice, Suedia, Cehia, Portugalia, România și Danemarca, Germania este unul dintre cei mai importanți susținători ai proiectului, potrivit Welt am Sonntag.

În plus, UE dorește să trimită experți, care să consilieze autoritățile moldovene în lupta împotriva atacurilor cibernetice și a dezinformării. Pe lângă misiunea de consiliere civilă, Republica Moldova solicită, de asemenea, UE să consolideze supravegherea spațiului aerian (aeronave, radar) și să asigure sisteme de apărare aeriană.

Această declarație a fost făcută de ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, luând cuvântul la ultima întâlnire a miniștrilor de externe ai UE, din 20 februarie.

Acesta a cerut țărilor UE „să ajute rapid la actualizarea sistemelor învechite ale Republicii Moldova”. Anterior, ministrul afacerilor externe și al integrării europene al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a declarat în cadrul unui briefing la minister că țara sa discută cu UE trimiterea unei misiuni civile de securitate acolo pentru a contracara amenințările hibride.

Popescu a mai spus că Republica Moldova s-ar putea alătura unei părți a sancțiunilor UE împotriva Rusiei în viitorul apropiat.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata