Cel mai însorit loc de pe Pământ. Razele soarelui sunt similare ca intensitate cu o zi de vară pe planeta Venus

Cel mai însorit loc de pe Pământ este Altiplano, un platou arid din deșertul Atacama din Chile, la poalele Anzilor. Potrivit unui studiu recent, razele soarelui sunt, în acest loc, similare ca intensitate cu o zi de vară pe planeta Venus, relatează The Guardian.

Aceasta, chiar dacă Venus se află cu aproximativ 28% mai aproape de Soare decât Pământul. Altiplano se află la aproximativ 4.000 de metri deasupra nivelului mării și este de obicei rece și uscat, cu cele mai puține precipitații din lume, scrie digi24.ro.

Are, de asemenea, o atmosferă foarte subțire și concentrații scăzute de vapori de apă, ozon, praf și alte particule, contribuind la crearea unui cer extrem de senin și permițând radiației solare puternice să ajungă la sol, ceea ce ar face din aceasta o locație ideală pentru centralele solare. Un alt motiv pentru care Altiplano este foarte însorit este datorită locației sale, în emisfera sudică.

Acolo, în timpul verii, orbita Pământului este mai aproape de soare, atingând punctul cel mai apropiat, cunoscut sub numele de periheliu, la începutul lunii ianuarie. De aici rezultă o iradiere solară cu 7% mai mare în emisfera sudică decât vara în emisfera nordică.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata