Cele 10 inițiative Legislative ale lui Stoianoglo, după ce Guvernarea a pornit procesul de evaluare a activității Procurorului General

Procurorul General a propus zece inițiative Legislative, după ce Guvernarea a pornit procesul de evaluare a activității Procurorului General.

Așadar:

  1. Restrângerea imunității mai multor categorii de demnitari de stat.

2.Răspundere penală pentru cei din comisii. Instituirea mecanismului de tragere la răspundere a membrilor organelor colegiale (concesionare aeroport, garanții bancare, etc).

3. Autocurățarea procuraturii, fără evaluare externă. Optimizarea procedurii disciplinare în privința procurorilor (procedură tergiversată actual, nejustificat de lungă, moratoriu de 6 luni din acest moment pentru cei aflați în procedură), simplifcarea procedurii de tragere la răspundere a procurorilor, „versiunea curățării procuraturii propusă de noi ne va permite să nu blocăm activitatea procuraturii”.

4. Legile și mecanismele din era Plahotniuc. Reevalutarea cadrului normativ adoptat în perioada statului capturat (de către Plahotniuc)

5. Reconceptualizarea Procuraturii Anticorupție. E greu sa ne imaginam ca se poate performanță când fiecare procuror are cate 40-50 dosare, fără rezonanță maximă. Propunem reorganizarea PA pentru investigarea cazuri de corupție la nivel înalt.

6. Judecătorie specializată Anticorupție. Cazurile în justiție pe subiectul corupției durează între 5-10 ani. În societate apare percepția lipsei finalității. Propunem instanțe specializate anticorupție.

7. Extinderea competenței procurorilor în dosarele de corupție. Atribuirea PG și a procurorilor teritoriale, dreptul de a autoriza măsuri speciale pe cazuri de corupție. Va exclude birocratizarea. Restrângerea cercului celor informați (rude, cumătri, etc).

8. Atribuirea competenței procurorilor de a aplica măsuri de suspendare provizorie din funcție a celor anchetați/învinuiți în acte de corupție.

9. Răspundere contravențională pentru acte de corupție mică de până la 100 de unități contravenționale, cu eliberare din funcție a celui învinuit.

10. Executarea neîntârziată a deciziilor Curții Constituționale. Parlamentul nu a înlăturat încă aceste lacune, deși Curtea s-a expus, a propus Stoianoglo, ale cărui propuneri au fost citate de Dumitru Ciorici pe canalul său de Telegram.

Totuși, în cazul în care va fi adoptată legea care permite demiterea Procurorului General, această normă nu ar putea fi aplicată în raport cu actualul șef al acestei instituții pentru că nu are efect retroactiv, susține Alexandr Stoianoglo. Excluderea Procurorului General și a Procurorului șef al Găgăuziei din componența Consiliului Superior al Procuraturii este ilegală și reprezintă o încercare de subordonare politică a CSP, declară Alexandr Stoianoglo, șef al Procuraturii Generale.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata