Centrul Național Anticorupție critică dur proiectul de modificare a legislației audivizualului, în special partea ce ține de subordonarea de către Parlament a companiei Teleradio Moldova

Excluderea concursului public pentru selectarea directorului general al furnizorului public național de servicii media Teleradio-Moldova „contravine tuturor standardelor anticorupție naționale și internaționale”, se arată în raportul de expertiză anticorupție al Centrului Național Anticorupție (CNA) pe marginea proiectului de lege cu privire la trecerea sub control parlamentar a TRM și revizuirea modalității de constituire a componenței Consiliului de supraveghere și dezvoltare (CSD) și Consiliul Audiovizualului (CA). Proiectul a fost votat în primă lectură pe 21 octombrie, notează media-azi.md.

Potrivit proiectului de lege, deputații propun ca directorul general al furnizorului public național de servicii media să fie desemnat de către Parlament, la propunerea Consiliului de supraveghere și dezvoltare al TRM. În avizul CNA se menționează însă că implementarea prevederilor propuse pot „determina manifestări de corupție admise de către agenții publici responsabili de evaluarea și desemnarea candidaților la funcția de director general al furnizorului public național de servicii media”. În opinia experților CNA, modificările propuse „contravin tuturor standardelor anticorupție naționale și internaționale”, în contextul în care, potrivit legii integrității, „recrutarea și promovarea agențiilor în cadrul entităților publice se efectuează prin concurs public, conform criteriilor transparente și obiective în bază de merit, calificare profesională, capacitate, competență și integritate profesională”. „Totodată, numirea directă a directorului general de către Parlament, în lipsa unui concurs public, va fi lipsită de transparența necesară procesului, determinând desfășurarea procesului într-un cadru obscur atât în ceea ce privește accederea nemijlocită în statutul de candidat, cât și procedura administrativă nemijlocit realizată”, scrie în avizul CNA.

Reprezentații CNA recomandă revizuirea normei propuse și reglementarea procedurii de concurs public pentru ocuparea funcției.

Experții CNA au obiecții și în raport cu sintagma „care trebuie să fie integri” cu privire la calitatea membrilor CA și CSD. În opinia lor, în contextul dat, sintagma menționată „are mai mult caracter declarativ, or autorul nu stabilește cum va fi evaluat aspectul dat, aceasta devenind o prerogativă a evaluatorului”. CNA recomandă stabilirea modalităților de justificare a integrității candidatului (cum ar fi, de exemplu, certificatul de integritate).

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata