Cetățenii care vor refuza să participe la recensământul populației riscă amenzi

Cetățenii care vor refuza să participe la recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova riscă amenzi de până la 2.500 de lei. Declarația a fost făcută de directorul general al Biroului Național de Statistică, Oleg Cara. Potrivit lui, amenzile vor fi aplicate doar în cazuri excepționale.

OLEG CARA, directorul general al Biroului Național de Statistică:  „Obligativitatea de a participa la recensământ este una naturală, ea a fost și până în prezent. În fond, nu putem vorbi despre date fiabile, dacă nu participă toată populația la recensământ. De aceea cadrul legal prevede această obligativitate. Amenzile vor fi aplicate doar în cazuri excepționale, dacă nicio modalitate de a convinge persoana de a participa nu a fost cu răspuns.”

 În același timp, oficialul a menționat că la recensământ vor participa peste 4.000 de recenzori, explicând totodată și modul de colectare a datelor.

OLEG CARA, directorul general al Biroului Național de Statistică:  „Recenzorul va vizita gospodăria de multiple ori, dacă persoana nu a fost găsită acasă. Deci, cel puțin cinci ori, cinci vizite la domiciliu vor fi făcute. În cazul dacă persoana nu va fi, vor fi lăsate datele de contact ale recenzorului pentru a facilita acest contact. De asemenea, este linia verde care va fi disponibilă pentru toți cei care doresc sau să clarifice careva detalii privitor la recensământ, privitor la persoana care îl vizitează sau privitor la faptul când ar dori, de exemplu, să fie vizitată de către recenzor.”

 Menționăm că, potrivit Codului Contravențional, refuzul oferirii de către respondenți a datelor pentru scopuri statistice sau prezentarea unor date eronate, se sancționează cu amendă de la 1.000 până la 2.500 de lei, aplicată persoanei fizice. De asemenea, persoanele cu funcție de răspundere riscă o amendă de la 2.500 până la 4.000 de lei. Recensământul populației și locuințelor din Republica Moldova din acest an va începe pe 8 aprilie și se va desfășura până în data de 7 iulie.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata