Cine este Alexandr Nesterovschi, candidatul propus de Socialiști la funcția de primar de Bălți

Partidul Socialiștilor și-a ales deja candidatul pentru alegerile locale de la Bălți. Este vorba despre Alexandr Nesterovschi. Anunțul în acest sens a fost făcut de către liderul PSRM, Igor Dodon în cadrul unei emisiuni de la Publika TV, unde, fostul președinte al țării a mai declarat că și-n cadrul acestui scrutin, Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor vor merge într-un Bloc.

 (Igor Dodon, președintele PSRM)

„Ceea ce ține de Bălți, organizația noastră teritorială l-a propus pe Alexandr Nesterovschi. Noi însă o decizie finală nu am luat. Vom discuta și cu comuniștii și sper că împreună cu comuniștii vom merge într-un Bloc și vom susține acest candidat. Dar o decizie finală în acest sens vom lua, cel mai probabil, la începutul lunii octombrie”.

La începutul acestui an, Autoritatea Națională de Integritate a emis act de constatare a încălcării regimului juridic al incompatibilităților de către deputatul PSRM, Alexandr Nesterovschi. Dacă actul emis de ANI rămânea definitiv, socialistul risca să-și piardă mandatul de parlamentar.

Conform actului de constatare, Nesterovschi a devenit administrator în cadrul firmei Fama Glamosa în anul 2013. Din 2014, acesta este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar pe durata celor două mandate de legiuitor, socialistul nu a renunțat la calitatea sa de administrator al firmei. În cadrul controlului, inspectorii de integritate au stabilit că, deputatul și-a continuat exercitarea atribuțiilor de administrator, și-a pus semnătura pe mai multe facturi fiscale și alte documente interne din cadrul firmei, asigurând în acest mod funcționalitatea acesteia.

Alexandr Nesterovschi a renunțat la funcția de administrator al companiei Fama Glamosa abia în ianuarie, 2020.

Chiar dacă inspectorul nu a reușit să probeze dacă deputatul a fost remunerat pentru activitatea sa de administrator al firmei, acesta a punctat în decizia sa că, „nu este relevant speței, lipsa sau prezența unui salariu, pentru a demonstra deținerea unei funcții remunerate, deoarece important este de a stabili dacă persoana desfășoară o activitate care presupune o recompensă și care, generează o situație de incompatibilitate”.

Potrivit lui Igor Dodon, din ultimele discuții pe care le-a avut cu Vladimir Voronin, Partidul Comuniștilor ar urma să vină și el cu candidaturile sale, iar într-un final cele două formațiuni o vor alege pe cea mai bună.

Amintim că-n debutul acestei săptămâni, Partidului Acțiune și Solidaritate a anunțat că deputatul Boris Marcoci este candidatul PAS la alegerile locale din Bălți.

Comisia Electorală Centrală a stabilit organizarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar al municipiului Bălți pentru 21 noiembrie 2021, după ce fostul primar, Renato Usatîi a anunțat că își depunde demisia.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata