Cine și în ce condiții va vota (sau nu) premierul desemnat de Maia Sandu

Avem candidat pentru funcția de premier, însă nimeni dintre partidele parlamentare nu știe ce urmează – va fi sau nu votată de către Legislativ Natalia Gavriliță.

Doar Partidul Acțiune și Solidaritate, din care face parte premierul desemnat, a anunțat că nu va vota pentru ea, iar celelalte fracțiuni parlamentare nu și-au anunțat clar poziția în privința candidaturii desemnate de președintele Maia Sandu.

Culmea, deși este membru al PAS, colegii săi de partid spun tranșant că nu vor vota niciun guvern în actualul legislativ, militând în continuare pentru alegeri parlamentare anticipate.

Cei de la Platforma DA spun că se mai gândesc, însă, spun ei, cel mai probabil, nu vor vota candidatura. Totuși, c-un răspuns clar vor veni abia luni.

Aseară, Igor Dodon a scris, pe pagina sa de Facebook, că formațiunea sa va examina candidatura Nataliei Gavriliță, ținând să precizeze că Maia Sandu a luat această decizie datorită presiunilor venite din partea PSRM.

Și cei de la Șor spun că se mai gândesc, însă au evitat să spună dacă vor susține guvernul propus de Gavriliță sau nu.

Partidul Democrat se va pronunța abia după discuțiile pe care le-ar putea avea cu însăși Natalia Gavriliță, fost ministru al Finanțelor în guvernul Maiei Sandu, poziție împărtășită și de către liderul Pro Moldova, Andrian Candu.

Natalia Gavriliță, fost ministru al Finanțelor în perioada Guvernului Maia Sandu, are la dispoziție două săptămâni pentru a-și pregăti echipa guvernamentală și programul de guvernare. Ulterior, ea și potențialii miniștri vor veni în Parlament pentru a cere votul de încredere. Pentru ca aceasta să devină noul premier al țării, e nevoie de votul a cel puțin 51 de deputați. Dacă nu va primi sprijin din partea legiuitorilor, președintele Maia Sandu o va putea înainta din nou pe ea, fie un alt candidat. Dacă nici atunci nu va fi votat candidatul, Parlamentul va fi dizolvat și vom avea alegeri anticipate, care, în actualele condiții, ar urma să aibă loc la finele primăverii sau cel târziu la începutul acestei veri.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata