Comisia Europeană a aprobat patru noi programe Interreg, în valoare de 533 de milioane de euro. Printre participanți, Republica Moldova și Ucraina

Comisia Europeană a aprobat marți, 6 decembrie, patru noi programe Interreg, la care participă zece state membre ale Uniunii Europene, Ucraina și Republica Moldova, în valoare de 533 de milioane de euro din fondurile UE pentru perioada 2021-2027.

Obiectivul Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova vizează consolidarea cooperării transfrontaliere, impulsionarea tranziției ecologice și sprijinirea asistenței medicale și a educației.

„Aceste programe vor beneficia de o finanțare consolidată, având în vedere decizia Comisiei din martie de a suspenda cooperarea cu Rusia și Belarus în urma invaziei Ucrainei de către Rusia și de a transfera 26,2 milioane de euro, alocați inițial acestor două țări, pentru a îmbunătăți cooperarea cu Ucraina și Moldova, iar 215 milioane de euro – pentru cooperarea transnațională în regiunea Dunării în domeniul inovării și al energiilor regenerabile”, indică Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

Potrivit sursei citate, investițiile sunt destinate pentru sporirea utilizării energiilor regenerabile, îmbunătățirea gestionării apei și conservarea biodiversității prin coridoare ecologice. De asemenea, se va investi în acțiuni comune pentru a gestiona riscurile legate de schimbările climatice.

Programul Interreg NEXT România-Moldova va investi în prevenirea riscurilor de dezastre naturale și în creșterea rezilienței. De asemenea, programul va ajuta la conservarea biodiversității, contribuind în același timp la dezvoltarea economică a comunităților locale. Programul va investi în educație și formare, dar și în dotarea cu instituțiilor medicale cu noi echipamente de înaltă calitate. Totodată, programul va investi în turism și cultură, îmbunătățind accesul la monumentele istorice din zonă.

Pentru perioada 2021-2027, Interreg dispune de un buget total de aproape 10,1 miliarde de euro care acoperă 86 de programe și patru direcții de acțiune: transfrontalieră, transnațională, interregională și integrarea regiunilor ultraperiferice. Din bugetul total, aproape 665 de milioane de euro vor fi acordați pentru șase programe Interreg, pentru a sprijini activitățile de cooperare transfrontalieră și transnațională între statele membre UE, Ucraina și Republica Moldova.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata