Compania olandeză care va livra gaze Moldovei a fost acuzată de procurorii din SUA că a dat mită

Compania olandeză Vitol, unul dintre cei mai mari traderi de produse petroliere din lume, a câștigat al doilea tender lansat de Energocom, pentru unui milion de metri cubi de gaze necesar pentru stabilizarea presiunii în sistemul gazier, scrie mold-street.com.

Pe 26 octombrie, cele două companii au semnat un contract privind livrarea gazelor naturale, a anunțat Agenția Proprietății Publice, fără a dezvălui costul.

Potrivit contractului, pe parcursul zilei de astăzi, 27 octombrie, Vitol va livra un milion de metri cub de gaze naturale Republicii Moldova.

Vitol, acuzată de SUA că a dat mită funcționarilor din trei state

Această corporație elvețiano-olandeză este unul dintre cei mai mari traderi de resurse energetice din lume, alături de Trafigura, Glencore și Gunvor. În ultimii ani, Vitol a ajuns în atenția publicului ca urmare a unor scandaluri de corupție și a unor anchete desfășurate de autorități din mai multe state ale lumii.

De exemplu la finele anului trecut, Vitol a fost de acord să plătească o amendă de peste 135 de milioane de dolari pentru a soluționa ancheta Departamentului de Justiție din SUA privind mai multe încălcări.

Potrivit Departamentului de Justiție din SUA, Vitol ar fi dat mită oficialilor din Brazilia, Ecuador și Mexic. De asemenea, Vitol a fost de acord să restituie peste 12,7 milioane de dolari către Commodity Futures Trading Commission (CFTC) într-o chestiune conexă și să plătească CFTC o penalitate de 16 milioane de dolari pentru activitatea de tranzacționare.

Proprietari necunoscuți

Totodată, o serie de anchete jurnalistice au arătat conexiunile grupului cu politicieni din state bogate în resurse energetice precum Mexic, Kazahstan, Nigeria și transparența redusă a afacerilor cu resurse energetice, principala sursă de venit și profit a corporației Vitol.

Oficial grupul este deținut de Vitol Holding II SA din Luxemburg (paradis fiscal din UE), dar la care sunt asociați 350 dintre angajații săi seniori, dintre care niciunul nu deține mai mult de cinci la sută din acțiuni, potrivit unei anchete  a Centrului pentru Cercetări a Corporațiilor Multinaționale (Centre for Research on Multinational Corporations) din Olanda.

Identitățile acestor proprietari nu sunt dezvăluite public. În mod similar, compania alege să nu-și facă publice politicile privind drepturile omului și de mediu sau să ofere public un raport în funcție de țară privind rezultatele activităților.

Vitol a fost partener de afaceri și cu grupul Ascom al lui Anatolie Stati, în calitate de trader.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata