Concurența neloială din Transnistria ar fi dus la distrugerea celei mai vechi întreprinderi din Moldova. Slusari: „SA Macon și-a sistat activitatea”

Combinatul de Materiale de Construcții din Chişinău „SA Macon” și-ar fi sistat activitatea, iar aproape 300 de angajați ar fi fost concediați. Despre acest fapt a anunțat ex-deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, care a ținut să adauge că această companie achita anual în bugetul public național de la 20, la 25 de milioane lei.

Potrivit lui, motivul care ar fi dus la distrugerea celei mai vechi întreprinderi din Republica Moldova ar fi concurența neloială din Transnistria.

„Industria noastră din domeniul materialelor de construcție nu rezistă cu tarife la gaz de 27 ori mai mare față de companiile din stănga Nistrului! Apare întrebare logică ce au făcut autoritățile noastre pentru susținerea producătoriilor autohtoni în aceasta situația. Din păcate, tradițional totul s-a rezumat la declarațiile sterile”, a scris Slusari pe Facebook.

Mai mult, acesta a dezvăluit că ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, nu ar fi reacționat la apelurile și scrisorile ce parveneau de la compania „SA Macon”, inclusiv și la cele venite de la alte companii importante din stat.

„A bălbăit ceva despre necesitatea modernizării întreprinderii, a dat vina pe Consiliul Concurenței și a spus că oricum nu rămânem fără cărămidă. Adică, a reacționat în stilul lui de ONG-ist. Dacă ceva, totul vom importa, și trebuie să vă adaptați la scumpiri. Viceprim-ministru Spânu, având ambițiile unui Napoleon moldovenesc, a acționat politic. Pe 2 august a convocat ședința cu participarea SA Macon, producătorul de ciment Lafarge, întreprindere din ZEL Taraclia, care produce teracota, și fabrica de sticlă. Promisiuni au curs gărlă. Le-a garantat ajutor din partea statului. Așa că Macon s-a închis vineri cu garanțiile lui Spânu. Un pic mai ușor pe suflet”, a mai scris Slusari.
În context, acesta menționează că autoritățile centrale ar continua să vorbească demagocic despre interes național, dar, totodată, „susțin întreprinderile din zona separatistă, care nu plătesc nici un bănuț în bugetul public național și acceptă distrugerea industriei naționale, care asigură mii de locuri de muncă și achită impozitele în Moldova”.
„Chișinău eliberează lunar autorizații de mediu pentru Uzina Metalurgică din Răbniță, permite tranzacțiile valutare pentru companiile transnistrene prin intermediul sistemului bancar moldovenesc, admite exporturi din regiunea secionistă în conformitate cu Acordul de Liber Schimb cu UE și nu impozitează importul în Transnistria, ratând anual minimum 4 miliarde lei. Vă rog, nu încercați să mă convingeți că interesul național ar fi procurarea energiei electrice cu 62,5 dolari pentru Mw/ora (cu prețul de cost de 38 dolari și cu lipsa altor cumpărători pentru CTE Cuciurgan) în schimbul păstrării schemelor obscure în Transnistria, tolerării dezvoltării economiei regiunii separatiste din contul contribuabililor din Moldova și ruinării ramurilor întregi ale economiei naționale”, a conchis Alexandr Slusari.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata