Conducerea PSRM a avut o întrevedere cu șefa Misiunii OSCE în R. Moldova, E.S. Kelly Keiderling

Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, secretar executiv al PSRM, împreună cu Olga Cebotari, membru al Comitetului Executiv al PSRM, ex-viceprim-ministru pentru Reintegrare, au avut o întrevedere cu șefa Misiunii OSCE în Republica Moldova, E.S. Kelly Keiderling.

Potrivit unui comunicat de presă al formațiunii, reprezentanții PSRM au menționat că formațiunea pledează pentru soluționarea pe cale pașnică a conflictului transnistrean, în baza suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova, în hotarele sale recunoscute la nivel internațional, cu un statut special pentru regiunea transnistreană.

Vlad Batrîncea a subliniat că Republica Moldova nu va putea asigura o dezvoltare economică durabilă, protecția socială a cetățenilor și să devină un partener de încredere până când nu va fi asigurată integritatea țării pe calea unor negocieri sistematice cu toți participanții la proces.

La rândul său, Olga Cebotari a menționat că blocarea formatului „5 + 2” și lipsa, la modul practic, a noilor runde de negocieri, începând cu 2019, nu permit elaborarea unor soluții eficiente în problema transnistreană. Pe de altă parte, actuala guvernare de la Chișinău nu manifestă interes pentru identificarea unui consens național în domeniul principiilor de bază de reintegrare a regiunii transnistrene.

În altă ordine de idei, s-a remarcat că PSRM nu va trece cu vederea abuzurile guvernării în sfera drepturilor fundamentale ale omului și a principiilor democrației, pluralismului de opinii și libertății de exprimare, inclusiv împotriva opoziției și a cetățenilor de rând. De asemenea, este absolut inacceptabilă persecutarea politică a oponenților și presiunea în raport cu reprezentanții autorităților publice locale.

În vederea păstrării păcii și securității pe Nistru, Partidul Socialiștilor a îndemnat să se renunțe la orice formă de provocare, presiune informațională, manipulare și propagandă, apreciind rolul important al Misiunii OSCE în acest proces.

La rândul său, Kelly Keiderling a remarcat importanța celei mai mari forțe de opoziție din Moldova în asigurarea echilibrului sistemului politic și respectarea intereselor publice.

Părțile au fost unanime în opinia că prin eforturi comune există posibilitatea de a contribui la dezvoltarea unui dialog constructiv ce va conduce la reintegrarea deplină a Republicii Moldova.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata