Creștinii ortodocși de rit vechi au intrat astăzi, 14 augustu, în Postul Adormirii Maicii Domnului, notează MOLDPRES.
Durata acestuia, de la 14 la 28 august, s-a stabilit la un sinod din Constantinopol din 1166, ținând până la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Acest post e mai ușor decât Postul Paștelui, dar mai aspru decât al Nașterii Domnului și al Sfinților Apostoli. La sărbătoarea Schimbarea la Față (19 august) se dezleagă la untdelemn, peste și vin.
Postul Adormirii Maicii Domnului reprezintă unul dintre cele mai importante posturi pe care credincioșii trebuie să le țină de-a lungul anului. Ca durată, acesta este mai scurt doar decât Postul Paștelui și cel al Crăciunului.
Tradițional, acest post mai poartă denumirea de Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei, fiind postul care pregătește creștinii ortodocși de cele două praznice extrem de importante care au loc în luna august: Schimbarea la Față, care are loc pe 19 august și Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare prăznuită de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 28 august.
Acest post este binevenit atât pentru copii, cât şi pentru femeile însărcinate, întrucât Fecioara Maria este ocrotitoarea lor.