Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru. Ce mesaj a transmis ex-Președintele țării, Igor Dodon

Creștinii ortodocși de stil vechi îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dumitru, sărbătoare numită în popor Simedru. În această zi, în toate bisericile de stil vechi din țară este oficiat serviciul divin. De ziua pomenirii Sfântului Dumitru, păstorii, pentru a afla cum va fi iarna, aștern pe iarbă un suman și observă ce oaie va călca prima pe el. Dacă oaia e neagră, iarna va fi blândă. Dacă va fi una albă, ne așteaptă o iarnă geroasă. Conform tradiției, Ziua pomenirii Sfântului Dumitru este considerată începutul iernii.

În acest context, fostul șef de stat, Igor Dodon, a venit cu un mesaj de felicitare pentru persoanele care poartă numele Dumitru sau Dumitrița, precum și locuitorilor care astăzi marchează hramul bisericii și a localității.

„Astăzi, creștinii ortodocși îl cinstesc pe ”Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” – unul dintre marii sfinți mucenici, făcător de minuni și tămăduitor, care a trăit în cetatea Tesalonic, în vremea împăraților Maximian și Dioclețian, cunoscuți pentru prigoanele împotriva creștinilor. În credinţa populară, Sf. Dumitru este considerat ocrotitorul gospodăriilor, a căminului familial și patronul păstorilor, iar această zi se spune că marchează începutul iernii.”, a scris Dodon pe Facebook.

Dimitrie sau Dumitru, fiul proconsulului roman din Salonic, a trăit pe vremea împăraților Dioclețian și Galeriu. El a fost botezat pe ascuns de părinții săi, care erau creștini. Dimitrie a devenit un predicator, continuându-și totodată cariera de militar. Pentru că l-a binecuvântat pe un tânăr soldat să-l înfrunte pe vandalul Lie, care ucidea creștini fără cruțare, Sfântul Dumitru a fost omorât din ordinul împăratului, iar trupul său a fost lăsat pradă fiarelor sălbatice. El a fost canonizat ca mare mucenic.

La scurt timp după moartea Sfântului Dumitru, la Salonic a fost ridicată o bazilică pe mormântul său. O sută de ani mai târziu, în timpul construcției unui nou templu, au fost descoperite moaștele sfântului mucenic. De câteva ori s-a încercat mutarea lor la Constantinopol, dar de fiecare dată Sfântul și-a arătat misterios voința de a rămâne protectorul orașului natal.

În Republica Moldova locuiesc peste 37 de mii de persoane care poartă numele Dumitru sau derivatele acestuia – Dimitrie, Dumitrița și Dumitra. Mulți creștini își iau icoana Sfântului Dumitru ca hram al casei, să-i aibă în pază.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata