Creștinii ortodocși de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Ioan Botezătorul

După Bobotează, în ziua de 20 ianuarie, este pomenit Sfântul Ioan Botezătorul. Sfântul Ioan este considerat cel mai important proroc şi cel care face legătura dintre Vechiul şi Noul Testament.
Se spune că în dimineaţa zilei de Sfântul Ioan, oamenii trebuie să se stropească cu agheasmă, pentru a fi feriți de boli în timpul anului. De asemenea, conform tradiţiei populare, se spune că după Sfântul Ioan „se botează gerul”, adică temperaturile încep să crească.
Sfântul Ioan este ultimul proroc al Vechiului Testament şi este menţionat în cărţile sfinte ca fiind cel care a avut rolul de a pregăti oamenii pentru primirea Fiului lui Dumnezeu. El mai este numit şi Înaintemergătorul, pentru că este cel care a anunţat venirea lui Hristos.
În anul 26 a început să propovăduiască şi să boteze, vestind venirea lui Mesia-Iisus (Izbăvitorul), fapt pentru care este numit Înaintemergător.
Momentul cel mai important al activităţii sale este întâlnirea cu Iisus, la al cărui botez în râul Iordan, Sfântul Proroc Ioan Botezătorul asistă la prezenţa Duhului Sfânt sub înfăţişarea unui porumbel şi are revelaţia împlinirii profeţiei sale privind venirea adevăratului Mesia.
Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata