Cuba: 17 arestări în ancheta reţelei care recruta combatanţi pentru Rusia în războiul din Ucraina

Şaptesprezece persoane au fost arestate în Cuba în baza presupusei lor legături cu o reţea de trafic de persoane care opera din Rusia cu scopul de a recruta bărbaţi care să lupte în războiul din Ucraina, a anunţat joi Ministerul de Interne de la Havana, citat de Agerpres.

Luni, guvernul cubanez explicase că ministerul acţiona pentru „neutralizarea şi destructurarea unei reţele de trafic de persoane care operează din Rusia pentru a încorpora cetăţeni cubanezi care trăiesc acolo, şi chiar unii din Cuba, în forţele militare implicate în operaţiunile din Ucraina”.

Joi, şeful anchetei, Cesar Rodriguez, a declarat că 17 persoane au fost arestate până în prezent, fără a preciza naţionalitatea acestora.

Totuşi, el a precizat că una dintre ele era „organizatorul intern al acestor activităţi”. Alte două persoane au fost identificate ca fiind recrutori, a adăugat Rodriguez.

La rândul său, procuratura a declarat că autorităţile judiciare iau în considerare acuzaţii de „trafic de fiinţe umane, mercenariat (şi) acte ostile dintr-un stat străin”, care ar putea însemna închisoare pentru 30 de ani, pe viaţă sau chiar pedeapsa cu moartea pentru cei găsiţi vinovaţi.

Tatăl a doi tineri recrutaţi de această celulă a apărut la televiziunea de stat, relatând că unul dintre fiii săi a reuşit să părăsească insula în iulie, în timp ce celălalt se află în mâinile autorităţilor cubaneze.

Presa americană a relatat cazul a doi tineri de 19 ani care au declarat că au fost recrutaţi prin intermediul Facebook şi înşelaţi de recrutori care le-au oferit să lucreze ca zidari în Ucraina, cu armata rusă. Alţi martori susţin că au fost recrutaţi direct de către forţele armate ruse.

Guvernul cubanez a negat orice complicitate cu Moscova.

Urmărește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata